Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a declarat ca presedintele Recep Tayyip Erdogan a obtinut vineri asigurari de la omologul sau american Donald Trump potrivit carora Washingtonul nu va mai furniza arme militiilor kurde din Siria, relateaza Reuters si AFP, preluate deAgerpres.

Potrivit sefului diplomatiei turce, Donald Trump a oferit aceste asigurari in timpul unei convorbiri telefonice avute vineri cu seful statului turc.

Donald Trump "a dat instructiuni foarte clare in vederea opririi livrarii de arme catre YPG (militiile kurde)", le-a declarat Cavusoglu jurnalistilor.

"Salutam promisiunea de a nu se mai furniza arme YPG si dorim sa o vedem pusa in aplicare", a mai spus seful diplomatiei turce.

Pentru moment, nicio sursa americana nu a confirmat un astfel de angajament.

Totodata, Cavusoglu a spus ca Rusia, Iranul si Turcia vor decide impreuna cine va participa la negocierile de pace privind Siria. Turcia a afirmat ca nu va accepta prezenta reprezentantilor YPG la masa negocierilor.

Sprijinul oferit de SUA militiilor YPG in lupta impotriva gruparii Statul Islamic este unul dintre subiectele spinoase care alimenteaza tensiunile dintre Ankara si Washington de mai multe luni.

"Am avut o convorbire telefonica productiva astazi cu presedintele american Donald Trump", a scris la randul sau Erdogan pe Twitter.

Discutia telefonica s-a concentrat asupra conflictului sirian si are loc dupa summitul de miercuri de la Soci intre Erdogan si omologul sau rus Vladimir Putin si cel iranian Hassan Rohani, potrivit agentiei de presa turca Anadolu.