Presedintele american Donald Trump a denuntat "atacul terorist oribil si las" comis vineri impotriva unei moschei din Egipt, soldat cu moartea a 235 de persoane si ranirea altor 109, potrivit ultimului bilant, relateaza AFP.

"Lumea nu poate tolera terorismul, trebuie sa invingem militar (teroristii) si sa discreditam ideologia extremista care reprezinta baza existentei lor", a declarat Donald Trump intr-un mesaj pe Twitter, subliniind ca atacul comis de barbati inarmati in satul Bir al-Abed a vizat "credinciosi nevinovati si fara aparare", potrivitAgerpres.

Atentatul, cel mai sangeros din istoria recenta a tarii, nu a fost revendicat.

Atacatorii au provocat o explozie iar apoi au deschis focul asupra credinciosilor adunati la rugaciunea de vineri la moscheea Al Rawdah, din satul Bir al-Abed, la 40 de kilometri vest de orasul El Arish, capitala provinciei Sinaiul de Nord.

Moscheea este situata intr-o regiune unde autoritatile sunt angajate in confruntari cu aripa egipteana a gruparii jihadiste Statul Islamic.

Guvernul egiptean a declarat vineri trei zile de doliu national, a informat televiziunea de stat egipteana, in timp ce presedintele Abdel Fattah al-Sissi a convocat o reuniune de urgenta a ministrilor sai insarcinati cu securitatea.

Secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a condamnat "o crima oribila care confirma ca adevarata religie a islamului este nevinovata in comparatie cu cei care sustin ideologia terorista extremista".

Intr-un mesaj transmis omologului sau egiptean, presedintele rus Vladimir Putin a facut referire la un atac socant prin "cruzimea si cinismul sau", potrivit unui comunicat al Kremlinului.