Armata Irakului a lansat o ofensivă militară pentru a elibera de sub dominația Statului Islamic (ISIS) ultimele zone deșertice ale țării în care organizația jihadistă continuă să fie prezentă, scrie El Periodico, preluat de Rador.

Obiectivul ofensivei este acela de a finaliza recuperarea regiunii deșertice din valea Eufratului de la frontiera cu Siria și unde ISIS s-a repliat după ultimele înfrângeri importante suferite în ambele țări.

Trupele irakiene și milițile șiite, unificate în cadrul Forțelor de Mobilizarea Populară (PMF) se ocupă de definitivarea acestei campanii militare. Colonelul irakian Salah Karim a informat că intenția este de "a preveni o posibilă utilizare de către grupul terorist a acestor regiuni deșertice în scopul pregătirii de viitoare atacuri".

Victorie militară

Prim-ministrul Irakului, Haider al Abadi, a asigurat că ISIS a fost învins dintr-o perspectivă militară, dar nu va declara victoria finală, până când nu vor fi expulzați luptătorii jihadiști din deșert.

Săptămâna trecută, Forțele din Bagdad au recuperat ultima redută controlată de către grupul terorist din țară, Rawa, din valea Eufratului. O operațiune care a însemnat dispariția totală a califatului stabilit de către ISIS în Irak din anul 2014.

Câmpuri minate și bombe

Oficialii Armatei au informat că militarii care avansează prin deșert se confruntă cu câmpuri minate și bombe situate pe drumuri. Locotenentul Ahmed Fairs a asigurat că trupele "curăță" satele din zonă de prezența teroriștilor și că, grație raidurilor aeriene ale elicopterelor au fost distruse cel puțin trei vehicule care apațineau ISIS.

Liderul organizației jihadiste, Abubakr al Bagdadi, ar putea fi ascuns într-una din aceste zone deșertice din valea Eufratului.