Liderul SPD, Martin Schulz, urmeză să discute cu cancelarul Angea Merkel pentru a-i asigura sprijinul partidului său pentru un al patrulea mandat. După cum a relatat postul american de televiziune Bloomberg, el va discuta, dar nu despre formarea unei noi aşa-zise "mari coaliţii", ci doar despre sprijinul acordat de socialişti unui eventual guvern minoritar, sub conducerea CDU, scrie Die Zeit, citat de Rador.

Schulz doreşte ca planul să fie suţinut şi de preşedintele federal, Frank-Walter Steinmeier.

Luni noaptea, partidul FDP (Partidul Liber Democrat) s-a întânit cu CDU şi cu Verzii, dar tratativele pe tema unei coaliţii negru-galben-verzi au eşuat. De atunci, SPD a fost supus unor presiuni, inclusiv din partea unor membri ai partidului, cerându-i-se să îşi reconsidere poziţia în privinţa unei mari coaliţii. Mulți deputați din grupul parlamentar îi reproşează lui Schulz că, imediat după discuţiile din Jamaica, s-a pronunţat prea repede pentru nişte alegeri anticipate, alegeri care pentru PSD ar fi riscante. Decizia a fost totuși adoptată în unanimitate de comisiile din partid.

Potrivit unor informaţii furnizate de agenţia DPA, social-democraţii par acum înclinaţi să accepte un guvern minoritar în vederea stabilizării situaţiei, dar şi pentru a câştiga timp.

"Trebuie să discutăm toate opțiunile", a declarat vicepreşedintele partidului, Thorsten Schäfer Gümbel. Șeful facţiunii SPD din Renania de Nord-Westfalia, Michael Groschek, a vorbit despre un „pact de stabilitate“ şi, într-un interviu acordat ziarului "Köln Stadt-Anzeiger", a vorbit despre posibile domenii de cooperare, cum ar fi "încurajarea autorităţilor locale slăbite din punct de vedere structural, promovarea unei legi a migraţiei, securitatea pensiilor şi o politică fiscală echitabilă".

"Este foarte greu pentru Martin Schulz"

Potrivit unor voci din partid, toate aceste probleme se pot negocia în cadrul unei mari coaliţii. "Dacă nu se va găsi altceva, o să trebuiască să ne gândim din nou la asta", a declarat Karl Lauterbach la ZDF. El a descris atmosfera în SPD drept "tensionată". Partidul e "într-o situație specială". E "foarte greu" pentru liderul partidului, Martin Schulz, dar "partidul îl susţine total".

Volker Kauder, de la CDU, părea mult mai convins: "Mă bucur dacă foştii noştri parteneri din guvernul federal se reunesc", a declarat liderul unei facțiuni a Uniunii în "Südwest Presse". "În trecut, marea coaliţie a făcut treabă bună, iar Uniunea a recunoscut mereu asta". Partidul are o "speranță", a spus Kauder. "Am auzit că ceva se mișcă în SPD". Uniunea este disponibilă pentru discuţii.