Miliardarul si senatorul rus Suleiman Kerimov, a carui retinere, luni seara, cand cobora din avion la Nisa, a provocat furia Kremlinului, a fost pus sub acuzare pentru spalare de bani si evaziune fiscala, scrie AFP.

Acesta trebuie sa-si predea pasaportul, sa plateasca o cautiune de 5 milioane de euro si nu are dreptul sa paraseasca departamentul Alpes-Maritimes unde se afla Nisa.

In acest dosar, instrumentat de justitia franceza incepand cu sfarsitul anului 2014, au mai fost pusi sub acuzare un avocat si doi oameni de afaceri elvetieni.

Kerimov a fost retinut cand cobora din avion, luni seara, si plasat in arest preventiv. Miliardarul detine un pasaport diplomatic, pe care insa nu il folosea luni, deoarece calatorea in interes privat.

Acest eveniment a provocat furia parlamentarilor rusi si reactia Kremlinului.

Insarcinatul cu afaceri al Frantei la Moscova a fost convocat dupa ce Duma de stat a votat o rezolutie care denunta incalcarea conventiei de la Viena privind imunitatea diplomatica.

"Statutul de senator al lui Suleiman Kerimov, precum si faptul ca este un cetatean al Rusiei, constituie o garantie a faptului ca vom intreprinde toate eforturile posibile, eforturi maximale pentru a proteja interesele sale juridice", a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Dl. Kerimov beneficiaza de o imunitate de jurisdictie penala doar pentru faptele indeplinite in exercitiul functiunilor sale", a subliniat ministerul francez al Afacerilor externe.

Kerimov este acuzat ca cumparat mai multe proprietati in Cap d'Antibes, un rai al miliardarilor, prin achizitii succesive fara a declara sumele reale. Prejudiciul este estimat la "mai multe zeci de milioane de euro", potrivit unei surse apropiate dosarului.

A 21-a avere in Rusia, potrivit Forbes, cu o avere estimata la sapte miliarde de dolari, oligarhul de 51 de ani este un personaj familiar pe Coasta de Azur. A tinut prima pagina a ziarelor in 2006, cu un accident de Ferrari la intrarea pe Promenada Englezilor din Nisa. A fost internat mult timp pentru arsuri.

Originar din Daghestan, o republica vecina cu Cecenia, Kerimov si-a facut averea in momentul privatizarilor dupa caderea URSS.