O explozie a fost detectata in perimetrul in care se afla submarinul argentinian San Juan si cei 44 de membri ai echipajului sau, in 15 noiembrie, data ultimei comunicari cu baza, potrivit unei dezvaluiri care explica, probabil, disparitia navei, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Marina argentiniana a anuntat joi ca analizele realizate in Austria ale "anomaliei hidro-acustice" a dus la concluzia unui "eveniment anormal, scurt, violent, care nu e de origine nucleara, corespunzand unei explozii", a declarat purtatorul de cuvant al Marinei, Enrique Balbi.

La Mar del Plata, o explozie de disperare si plansete in randul rudelor celor 44 de marinari a precedat anuntul oficial. Acestia fusesera informati cu putin timp in urma despre probabilitatea unei explozii.

"Nu ne spun ca sunt morti ci ca sunt la 3.000 de metri pe fundul marii", a spus Itati Leguizamon, sotia unui marinar, aflata la baza navala.

Autoritatile argentiniene si nave straine incearca acum sa localizeze submarinul. Ultima oara, acesta se afla la 400 km de coastele argentiniene ale Patagoniei.

Joi se implinesc 8 zile de cand San Juan nu a mai dat niciun semn de viata.

Ziarul argentinian La Nacion avanseaza teza unei explozii "in urma unui scurtcircuit in blocul celor 960 de baterii care alimenteaza cu energie" submarinul TR-1700 de productie germana.

Acest lucru ar explica absenta totala a comunicatiilor si faptul ca submarinul nu a avut timp sa activeze baliza de salvare.

"O problema grava cu o baterie poate genera hidrogen care, dincolo de un anumit procentaj, este exploziv. Daca s-a produs o explozie, ei bine, totul e pierdut", a explicat un fost comandant de submarin.

Potrivit Marinei argentiniene, submarinul a semnalat o problema la baterii la ultima sa comunicare, o problema care nu a fost considerata suficient de grava pentru declansarea unei proceduri de urgenta. Comandantul a decis sa continue navigarea spre baza din Mar del Plata.

Peste 4.000 de persoane participa la operatiunile de cautare, intr-o zona extinsa pe 1.000 km lungime, de la nord la sud, si 500 km de la est la vest, aproape cat suprafata Frantei.