Recep Tayyip Erdogan se va deplasa "in urmatoarele zile" in Grecia, prima vizita a unui presedinte turc in aceasta tara in ultimii 65 de ani, potrivit agentiei de presa Anadolu, citata de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Presedintele nostru va fi primul presedinte turc care se va deplasa in Grecia in 65 de ani. Cred ca aceasta vizita va avea rezultate semnificative", a declarat joi vicepremierul Hakan Cavusoglu, citat de Anadolu, precizand ca data deplasarii nu este cunoscuta deocamdata dar e vorba de "urmatoarele zile".

Erdogan a mai vizitat Atenta dar in calitate de prim ministru, post pe care l-a ocupat intre 2003 si 2014.

Vizita vine in contextul recentelor intalniri la nivel inalt intre cele doua tari in ultimele luni. Astfel, in iunie, premierul turc Binali Yildirim s-a intalnit cu omologul sau grec Alexis Tsipras la Atena iar ministrul grec de externe, Nikos Kotzias, a efectuat in octombrie o vizita in Turcia, unde s-a intalnit si cu Erdogan.

Relatiile dintre Grecia si Turcia sunt proaste la nivel istoric, dar cele doua tari au dezvoltat incepand cu finele anilor 1990 o relatie pragmatica care s-a intarit dupa ajungerea la putere a lui Erdogan.

Dar vechile probleme, in special cele legate de decuparea teritoriala in marea Egee, reapar. Astfel, justitia greaca a respins la finele lui ianuarie o cerere de extradare a opt militari turci acuzati de Ankara ca au participat la puciul ratat din iulie 2016.