Imagini dramatice surprind dezertarea militarului nord-coreean, impuscat de cel putin cinci ori, in timp ce alerga spre frontiera sud-coreeana, de catre militarii din Nord, inainte sa fie salvat de armata sud-coreeana, arataThe Guardian.

Imaginile, facute publice miercuri de catre omandamentul ONU in Coreea de Sud, arata cum soldatul, care a dezertat saptamana trecuta, se indreapta cu viteza intr-o masina militara spre granita cu Coreea de Sud, la Panmunjom, inainte de a se impotmoli la marginea drumului. Acesta iese din masina si incepe sa alerge prin padure, pentru a trece granita, cand la scurt timp o garda nord-coreeana, trimisa in urmarirea fugarului, incepe sa traga in el. Garda trece pentru o scurta perioada de timp linia de demarcatie (LDM), dupa care se razgandeste si se intoarce in Nord.

Colonelul Chad Carroll, un purtator de cuvant al UNC, a declarat pentru jurnalisti ca imaginile arata o garda "fugind timp de cateva secunde dincolo de LDM inainte sa se intoarca in Nord", scrie News.ro, citand AFP.

Anchetatorii UNC au conchis ca armata nord-coreeana a incalcat de doua ori armistitiul de dupa Razboiul Coreei (1050-1953) - pe de o parte tragand in directia liniei de demarcatie, iar pe de alta parte trecand-o.

UNC a "cerut o reuniune (cu Coreea de Nord) pentru a discuta despre ancheta noastra si masurile in vederea impiedicarii unor asemenea incalcari viitoare", a adaugat el.

Soldatul va fi tinut sub observatie, din cauza ca exista riscul ca starea sa sa se inrautateasca din cauza infectarii ranilor cauzate de gloante.