Fostul lider militar al sarbilor din Bosnia, Ratko Mladic, a fost condamnat miercuri la inchisoare pe viata de Tribunalul Penal International de la Haga, care l-a declarat vinovat pentru zece capete de acuzare, printre care genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii, anunta AFP.

Ratko MladiciFoto: Agerpres

"Pentru ca a comis aceste crime, camera il condamna pe dl. Ratko Mladic la inchisoare pe viata", a declarat judecatorul Alphons Orie.

La peste 20 de ani de la razboiul (1992-1995) in care si-au pierdut viata peste 100.000 de oameni, barbatul de 74 de ani a fost declarat vinovat printre altele de genocidul din enclava Srebrenica, unde 8.000 de barbati si baieti musulmani au fost ucisi. A fost insa achitat de acuzatia de genocid in alte localitati.

Considerat de tribunalul de la Haga drept "creierul din spatele uciderii a mii de persoane", Mladic este in continuare un "idol" in Republica Srpska, entitatea sarbilor din Bosnia.

Acesta a fost declarat vinovat de rapirea unor angajati ai ONU si de asediul asupra Sarajevo, lung de 44 de luni, in cursul caruia 10.000 de oameni au fost ucisi.

Acuzatul, care nu a admis niciodata vreo vinovatie, a anuntat ca va ataca decizia in apel.

Inculpat in 25 iulie 1995, Ratko Mladic a fost arestat la capatul unei cautari de peste 16 ani. Procesul sau a durat cinci ani. 523 de zile.