Vladimir Putin se intalneste miercuri cu presedintii turc Recep Tayyip Erdogan si iranian Hassan Rohani in incercarea de a gasi o "rezolvare pe termen lung" in conflictul sirian, cu cateva zile inainte de reluarea negocierilor de la Geneva, scrie AFP.

Prin acest summit care urmeaza sa inceapa in cursul dupa-amiezii in statiunea balneara ruseasca Soci, Putin, principalul sustinator al lui Bashar al-Assad, vrea sa pregateasca terenul post-conflict in conditiile in care regimul, sustinut de armata rusa, a recucerit o mare parte a teritoriului sirian din mainile rebelilor si ale jihadistilor.

In ultima perioada a avut loc o intensa perioada de contacte diplomatice. Putin s-a intalnit luni cu presedintele sirian si a discutat telefonic cu mai multi sefi de stat, printre care Donald Trump.

Rusia si Iranu, aliatii regimului de la Damasc, si Turcia, care sustine rebelii, conduc procesul de la Astana, capitala kazaha, care a permis infiintarea a patru "zone de dezescaladare" pe teritoriul sirian.

Aceste masuri au permis reducerea tensiunilor pe teren si reunirea la masa negocierilor a reprezentantilor regimului si opozitiei.

Putin, Erdogan si Rohani ar urma sa discute un eventual "Congres al dialogului national sirian" care sa reuneasca, in Rusia, regimul si opozitia.

Factiunile opozitiei siriene se reunesc si ele miercuri la Ryad pentru a-si unifica pozitiile in vederea negocierilor de la Geneva, care ar urma sa se concentreze pe redactarea unei noi Constitutii si organizarea de alegeri.

Moscova si Teheranul afirma ca o eventuala plecarea a presedintelui Bashar al-Assad va provoca haos, in timp ce rebelii sustinuti de Ankara refuza, ca si occidentalii, orice solutie in care acesta ar face parte din procesul de pace.