Un avion militar american care transporta 11 pasageri si membri ai echipajului s-a prabusit miercuri in marea Filipinelor, inainte de a ajunge la portavionul de destinatie, a anuntat marina americana, citata de AFP.

Potrivit ministerului japonez al Apararii, 8 persoane au fost salvate de echipele americano-nipone.

Accidentul a avut loc la sud-est de Okinawa, arhipelagul de sud al Japoniei, a precizat US Navy.

Un raport initial al armatei americane, transmis autoritatilor nipone, invoca faptul ca o pana de motor "ar putea fi cauza accidentului", a declarat ministrul japonez al Apararii, Itsunori Onodera.

Acest accident intervine in momentul in care manevre aeronavale americano-nipone importante se deruleaza de joia trecuta in apropiere de Okinawa, implicand 14.000 de militari americani si portavionul USS Ronald.

US Navy a fost afectata de mai multe accidente in ultimele luni in Asia, printre care doua coliziuni maritime soldate in total cu 17 morti.

In 21 august, distrugatorul lansator de rachete USS John McCain s-a ciocnit in stramtoarea Singapore cu Alnic, un petrolier cu pavilion de Liberia. In accident si-au pierdut viata zece marinari, alti 48 fiind raniti.

In 17 iunie, un alt distrugator american, USS Fitzgerald, s-a ciocnit cu o nava container sub pavilion filipinez, Crystal, in largul portului japonez Yokosuka. & persoane au murit si alte trei au fost grav ranite.

Cele doua coliziuni puteau fi evitate si au fost provocate de erori ale militarilor, a concluzionat un raport oficial al marinei americane. Un precedent raport arata ca US Navy, suprasolicitata pe teatrele externe, nu isi antreneaza corect personalul.

Dupa cele doua accidente, viceamiralul Joseph Aucoin, comandantul Flotei a 7-a a US Navy, a ost demis.

Alte doua incidente au implicat nave ale US Navy in Pacific, fara a face victime.

Luna trecuta, un elicopter al armatei americane a fost distrus de flacari dupa ce a aterizat la Okinawa, fara a se inregistra raniti.