Saad al-Hariri s-a intors la Beirut, marti, pentru prima data de cand a demisionat din functia de prim-ministru al Libanului, in 4 noiembrie, si si-a aruncat tara intr-o criza politica, scrie Reuters.

Hariri a fost intampinat de membri ai fortelor de securitate la debarcarea din avion pe aeroportul din Beirut, potrivit unor imagini de la sosirea lui, potrivit news.ro.

Inainte de a se intoarce la Beirut, Hariri s-a intalnit la Cairo cu presedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi, cu care a discutat despre criza provocata de demisia sa surpriza, spunand dupa intalnire ca isi va anunta "pozitia politica" in Liban.

Sambata, Saad al-Hariri s-a intalnit cu presedintele Frantei, Emmanuel Macron, dupa care a declarat ca isi va clarifica pozitia cand se va intoarce la Beirut, saptamana viitoare. El a precizat ca va reveni in Beirut pana miercuri, cand Libanul sarbatoreste independenta.

"Referitor la situatia politica din Liban, voi reveni la Beirut zilele urmatoare, voi participa la festivitatile care marcheaza independenta si acolo voi face cunoscuta pozitia mea asupra acestor subiecte, dupa ce ma voi intalni cu presedintele Michel Aoun", a spus Hariri la finalul discutiilor cu Macron.

Franta - fosta putere mandatara in Liban - a jucat un rol de mediator, iar presedintele Emmanuel Macron l-a invitat pe Hariri impreuna cu familia sa la Paris timp de "cateva zile", intr-o incercare de iesire din impasul creat de demisia acestuia.

In 4 noiembrie, intr-o declaratie televizata, de la Riad, Hariri si-a anuntat demisia invocand ￯acapararea￯ de catre Hezbollahul libanez, sustinut de Iran, a vietii politicii in Liban si temeri cu privire la viata sa, in momentul in care Riadul denunta ingerinte atribuite rivalului sau iranian in regiune.