Presedintele rus Vladimir Putin l-a informat marti pe omologul sau american Donald Trump despre rezultatele discutiei pe care a avut-o in urma cu o zi cu liderul sirian Bashar al-Assad, in care acesta s-a pronuntat pentru alegeri parlamentare si prezidentiale, anunta Kremlinul, citat de AFP.

Donald Trump si Vladimir PutinFoto: Agerpres/EPA

"Vladimir Putin l-a informat pe Donald Trump despre principalele rezultate ale unei intalniri cu Bashar al-Assad care a avut loc in 20 noiembrie si in cursul careia liderul sirian si-a confirmat angajamentul fata de procesul politic, de reforma constitutionala si alegeri parlamentare si prezidentiale", arata Kremlinul.

Vladimir Putin i-a spus lui Donald Trump ca lucreaza pentru o "rezolvare politica pe termen lung" in Siria, cu mentinerea "independentei si integritatii teritoriale" a tarii.

Liderul rus si-a multiplicat contactele de cateva zile pentru negocieri sub egida ONU, la Geneva, in 28 noiembrie, care sa puna punct razboiului soldat cu cel putin 330.000 de morti in sase ani si milioane de refugiati.

In 11 noiembrie, Putin si Trump au publicat un comunicat comun care exclude orice "solutie militara" si face apel la o "solutie pasnica" in cadrul procesului de la Geneva dar de atunci contrele verbale sunt cvasi-cotidiene intre cele doua tari in ceea ce priveste Siria, unde ambele state intervin militar.

Toate tentativele de a pune capat razboiului s-au blocat pana in prezent pe subiectul viitorului lui Bashar al-Assad, dar presedintele sirian, la putere din 2000, pare acum in pozitie de forta.

Primindu-l luni la Soci, Vladimir Putin l-a readus pe al-Assad in jocul diplomatic. Aceasta a fost prima vizita in strainatate a liderului sirian din octombrie 2015. Atunci, cei doi lideri s-au intalnit imediat dupa lansarea interventiei militare rusesti, care a schimbat datele in conflictul sirian.