Madridul pregateste terenul pentru ca regiunea catalana sa primeasca puterea de a colecta si administra propriile taxe dupa modelul Tarii Bascilor, noteazaGuardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Surse de rang inalt din guvernul catalan au declarat ca, desi exista o opozitie puternica in partidul de la guvernare fata de orice referendum pentru auto-determinare, exista disponibilitate pentru a incepe discutiile pentru un nou pact fiscal care sa permita Cataloniei sa aiba un control mai mare al finantelor sale.

"In cazul in care catalanii cer un pact fiscal, sunt gata sa discutam", a spus una dintre surse.

"Tara Bascilor si Navarra isi strang singure taxele. Au propriul sistem si exista o discutie intre Tara Bascilor si guvernul central si decid cu cat sa contribuie la politica externa si la aparare. Este o negociere. Are loc la fiecare cinci ani. Suntem dispusi sa discutam asta daca se ia inconsiderare faptul ca, in Spania, constitutia prevede si solidaritate (intre regiunile spaniole)", a spus sursa citata.

Un pact fiscal a fost propus in 2012 de presedintele regiunii de atunci, Artur Mas, dar guvernul central a blocat discutia din cauza ingrijorarilor ca Spania va fi destabilizata intr-o perioada in care era intr-o situatie economica grea”.