Serviciul securitatii de stat din Belarus, KGB, a sustinut ca a descoperit o retea de spioni care ar fi fost infiintata de un jurnalist ucrainean, care lucreaza pentru Ministerul Apararii din Ucraina, relateaza Reuters.

Jurnalistul, pe nume Pavlo Sharoyko, provine din Minsk si a fost arestat in Octombrie, fiind atunci acuzat ca ar fi infiintat o agentie de spionaj. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al KGB Belarus, Dmitry Pobyarzhin.

"In Belarus, Sharoyko a infiintat o retea de agenti sub acoperire, din care fac parte cetateni din Belarus, care, in schimbul unor compensatii monetare, au colectat informatii secrete.", a sustinut acesta.

Un consilier al ambasadei din Minsk, Ihor Skvortsov, a fost declarat persona non grata de catre KGB, fiind obligat sa-si inceteze activitatea pe teritoriul tarii, pe motivul ca ar fi coordonatorul agentiei de spionaj infiintata de Sharoyko.

Ministrul Apararii din Ucraina a negat acuzatiile care i se aduc lui Pavlo Sharoyko. Acesta a lucrat ca purtator de cuvant pentru minister, inainte de a deveni jurnalist, in 2009.

Ministrul de Externe al Ucrainei a refuzat sa comenteze, iar cei doi acuzati nu au putut fi gasiti pentru a li se lua declaratii.

Cazul ar putea pune presiuni asupra relatiilor dintre Minsk si Kiev, care au fost testate si in septembrie, cand Belarus a gazduit exercitiul militar de mare amploare, Zapad-2017, impreuna cu Rusia.