Pana la ora 21.00, mai putin de 18% dintre alegatori s-au prezentat la urne la referendumul de demitere al primarului general al Chisinaului, Dorin Chirtoaca, potrivit datelor oferite de Comisia Electorala Centrala, relateazaTV8.md. Chiroaca ramane in continuare primarul suspendat al Capitalei Republicii Moldova, desi presedintele tarii, Igor Dodon, a indemnat alegatorii sa mearga la vot.

Dorin ChirtoacaFoto: Teatrul National Bucuresti

Pentru a fi declarat valabil la referendum ar fi trebuit sa participe minim o treime din alegatorii cu drept de vot, adica 216.733 din totalul celor 650.201 persoane inscrise in Registrul de Stat al Alegatorilor.

Iar, pentru ca Dorin Chirtoaca sa fie demis ar fi trebuit ca minim 163.570 de locuitori ai municipiului sa-si exprime votul pentru demiterea lui Dorin Chirtoaca, iar aceasta cifra sa reprezinte minim jumatate din numarul de persoane prezente la vot.

Potrivit Codului Electoral din Republica Moldova, ¬revocarea primarului prin referendum poate avea o finalitate pozitiva pentru initiatorii acestuia doar daca pentru el a votat un numar egal sau mai mare de alegatori decat au votat in cazul alegerii edilului, dar nu mai putin de jumatate din numarul votantilor care au participat la acest proces¬.

Referendumul pentru revocarea lui Dorin Chirtoaca a fost initiat, potrivit News.ro, de Partidul Socialistilor, iar alte doua importante formatiuni de stanga, Partidul Comunistilor si "Partidul Nostru¬, s-au alaturat initiativei PSRM, chiar daca au acuzat socialistii de PR politic.

La randul lor, Partidul Liberal, Partidul Actiune si Solidaritate, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Unitatii Nationale, Partidul Democrat, Partidul National Liberal si Partidul Liberal Reformator au boicotat referendumul si si-au indemnat sustinatorii sa nu participe la alegeri.

La referendum - o premiera pentru Republica Moldova - cetatenii au avut de raspuns la intrebarea: "Sustineti revocarea primarului general al municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca?".

Dorin Chirtoaca este primar al Chisinaului din 2007.

Dorin Chirtoaca a fost retinut de procurori in 25 mai pentru trafic de influenta si corupere pasiva in dosarul parcarilor cu plata din Chisinau. Potrivit CNA, el i-ar fi dat indicatii viceprimarului Nistor Grozavu sa semneze contractul cu firma castigatoare a licitatiei fara avizul Consiliului Municipal. Edilul ar fi urmat sa primeasca un comision - 13 la suta din veniturile companiei, dar Chirtoaca se declara nevinovat.

Ulterior, Chirtoaca a fost plasat in arest la domiciliu, masura care a fost ridicata saptamana trecuta, cand Judecatoria Chisinau a decis plasarea acestuia sub control judiciar pentru urmatoarele 30 de zile.

Chirtoaca a fost suspendat din functia de primar al Chisinaului in 28 iulie, pe durata anchetei, printr-o decizie a instantei. In locul acestuia a fost desemnata de catre Consiliul Municipal, ca primar interimar, Silvia Radu, care in 2016 a candidat ca independent la functia de presedinte al Republicii Moldova.