Comitetul central al partidului aflat la conducerea Zimbabwe, ZANU-PF, l-a destituit, duminica, pe presedintele Robert Mugabe din functia de lider al organizatiei politice, potrivit Reuters care citeaza mai multe surse, scrie News.ro.

Robert MugabeFoto: Wikipedia

El a fost inlocuit cu Emmerson Mnangagwa, vicepresedinte pe care l-a demis la inceputul acestei luni, pentru a pregati postul pentru sotia lui, Grace Mugabe.

"A fost dat afara. Mnangagwa este noul nostru lider", a declarat unul dintre delegatii partidului pentru Reuters. Alti trei au confirmat informatia.

Tot duminica, potrivit televiziunii publice din Zimbabwe, presedintele si comandantii militari ar urma sa se intalneasca pentru discutii.

Sute de mii de oameni s-au adunat, sambata, in centrul Harare, capitala Zimbabwe, pentru a cere demisia presedintelui Robert Mugabe. Protestul, descris initial ca un "mars de solidaritate" s-a transformat intr-o sarbatoare care are in centru armata.

La lasarea serii, multimea a pornit in mars spre resedinta presedintelui Mugabe, unde el se afla in arest de cateva zile. Oamenii au sarbatorit sfarsitul erei Mugabe, privind momentul ca pe o a doua declarare a independentei.

De la plasarea in arest la domiciliu, miercuri, Mugabe si-a facut aparitia in public doar vineri, cand a participat la o ceremonie.

Scenele de sambata din Harare reflecta furia si frustrarea care au cuprins cele 16 milioane de oameni din Zimbabwe, dupa aproape 20 de ani de management gresit al economiei, perioada care a inceput cu confiscarea fermelor detinute de albi, in 2000.

Banca centrala a incercat sa iasa din probleme prin emiterea de numerar, dar asta a inrautatit lucrurile, ducand la o hiperinflatie.

Cel putin 3 milioane de cetateni ai Zimbabwe au emigrat, in incercarea de a gasi un trai mai bun, cei mai multi dintre ei, in Africa de Sud.