Rusia a facut uz, pentru a doua oara in 24 de ore, de dreptul sau de veto, de aceasta data la un proiect de rezolutie inaintat de Japonia care prelungea cu 30 de zile mandatul expertilor internationali din grupul JIM (Joint Investigative Mechanism - Mecanismul Comun de Investigatie) ce ancheteaza utilizarea armelor chimice in Siria, transmite AFP.

Aceasta rezolutie a fost aprobata de 12 din cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate al ONU. In afara de Rusia, a mai votat impotriva Bolivia. China s-a abtinut, scrieAgerpres.

"Rusia ne face sa ne pierdem timpul", a deplans situatia ambasadoarea SUA la Natiunile Unite, Nikki Haley, subliniind ca, prin luarile sale succesive de pozitie, "Rusia nu doreste sa ajunga la un acord" cu partenerii sai din Consiliu.

Vineri dimineata, in cadrul consultarilor cu usile inchise, ambasadorul rus adjunct, Vladimir Safronkov, anuntase ca Moscova "nu va accepta proiectul de text japonez", potrivit unui diplomat prezent la reuniune.

"Franta este consternata", a afirmat ambasadorul francez la ONU, Francois Dellatre, denuntand un "veto deosebit de grav, plin de consecinte pentru lupta contra armelor chimice". "Daca JIM nu este reinnoit inainte de miezul noptii (05,00 GMT ￯ sambata), este dizolvat", a aratat acesta.

Doua proiecte de rezolutie concurente, american si rus, vizand prelungirea cu un an a mandatului expertilor internationali care ancheteaza atacurile cu arme chimice in Siria au fost respinse joi intr-o reuniune furtunoasa a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite.

Ulterior, Japonia a depus un proiect de rezolutie ce prevedea o extindere de 30 de zile pentru a permite sa se ajunga la un compromis cu privire la soarta acestui grup de anchetatori, numit JIM, din care fac parte experti ai ONU si ai Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Acest text il insarcina pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, sa supuna Consiliului, in termen de 20 de zile, "propuneri legate de structura si metodologia" puse in practica de JIM.

Initial, Rusia a facut uz de dreptul sau de veto (al zecelea privind Siria) la un text american, aprobat de 11 tari si care a facut obiectul a doua voturi impotriva (Rusia si Bolivia) si doua abtineri (China si Egipt). In al doilea scrutin, proiectul rus a fost respins, primind patru voturi pentru, sapte impotriva si patru abtineri.

In Consiliul de Securitate, pentru adoptarea unei rezolutii, este necesara o majoritate de noua voturi, fara veto din partea vreunui membru permanent.