Prim-ministrul libanez, Saad Hariri, care este asteptat la Paris, a afirmat vineri seara ca este "in drum spre aeroport" pentru a parasi Riadul, locul unde se afla de la demisia sa surpriza din 4 noiembrie, transmite AFP.

"A spune ca sunt retinut in Arabia Saudita si am interzis sa parasesc tara reprezinta o minciuna. Sunt in drum spre aeroport", a scris, pe Twitter, Hariri, potrivitAgerpres. Premierul libanez demisionar, Saad Hariri, se va afla sambata la Paris unde va fi primit de presedintele francez, Emmanuel Macron, a anuntat joi Palatul Elysee, potrivit AFP.

"Palatul Elysee a confirmat venirea lui Saad Hariri in Franta si intalnirea cu seful statului, sambata, la Palatul Elysee", a declarat pentru AFP presedintia Frantei.

Pentru a-i oferi o iesire lui Saad Hariri, in prezent in Arabia Saudita, Emmanuel Macron l-a invitat miercuri pentru "cateva zile" in Franta, ceea ce acesta a acceptat cu acordul Riadului.

Sosirea lui Saad Hariri in Franta urmareste sa deblocheze criza declansata la 4 noiembrie prin anuntul demisiei sale, din Riad, si de acuzatiile libaneze privind "detentia" sa in Arabia Saudita.

Soarta sa face obiectul unor intense speculatii si informatii contradictorii. Mai multi oficiali libanezi cu rang inalt, printre care presedintele Michel Aoun, au afirmat ca el este retinut impotriva vointei sale si ar fi "in captivitate" la Riad.

Joi, la finalul unei intrevederi in capitala saudita cu seful diplomatiei franceze, Jean-Yves Le Drian, trimis la fata locului pentru a se intalni cu el, Saad Hariri a anuntat ca va merge "in curand" in Franta, fara sa precizeze data.

Ulterior, in cursul unei conferinte de presa, organizata in comun cu Jean-Yves Le Drian, ministrul saudit de externe, Adel al-Jubeir, a dat asigurari ca Saad Hariri este liber sa paraseasca Riadul "cand doreste".

La randul sau, Jean-Yves Le Drian a reafirmat "dorinta Frantei ca Libanul sa isi pastreze stabilitatea, suveranitatea, sa fie la adapost de amestecul extern, iar comunitatile care il alcatuiesc sa fie respectate".