Coreea de Nord, o "dictatura perversa" in opinia lui Donald Trump, "nu poate sa santajeze lumea", a avertizat presedintele american intr-o alocutiune miercuri, la revenirea sa dintr-un turneu asiatic de 12 zile, relateaza France Presse, citata de Agerpres.

Donald Trump a promis de asemenea sa puna o "presiune maxima" asupra Phenianului si a anuntat ca China va exercita o "presiune economica" la adresa Coreei de Nord, tara pe care presedintele Xi Jinping o considera drept o "mare amenintare", a spus el.

Intr-un discurs de jumatate de ora, Donald Trump a trecut in revista etapele multiple ale acestei vizite, cel mai lung turneu efectuat de un presedinte american in Asia din 1991, revenind de asemenea la vizitele precedente in strainatate de la preluarea mandatului in luna ianuarie.

"Vreau sa-i informez astazi pe americani despre succesul calatoriei si despre eforturile pe care noi le-am facut pentru a promova securitatea americanilor si prosperitatea lor in acest an", a declarat Donald Trump de la Casa Alba, insistand in special asupra a doua puncte centrale ale turneului sau: amenintarea nord-coreeana si schimburile comerciale cu Asia.

"Cand m-am adresat Adunarii Nationale a Republicii Coreea (Coreea de Sud), am spus adevarul despre regimul nord-coreean si am spus clar ca nu voi permite ca aceasta dictatura perversa sa tina lumea ostatica prin santaj nuclear", a spus el.

In aceasta calatorie "am cerut tuturor natiunilor sa sprijine campania noastra de presiune maxima pentru denuclearizarea nord-coreeana", a continuat presedintele SUA.

Donald Trump a amintit in context de aprobarea de catre Congres a cresterii "bugetului militar pana la un nivel istoric" de aproximativ 700 miliarde de dolari. "Aceasta nu a putut veni intr-un moment mai bun pentru natiunea noastra", a spus el.

Cu privire la comert, presedintele american ales in urma cu un an, inclusiv datorita promisiunii "America inainte de toate" a mai declarat:"America este aici pentru a concura, a face afaceri si a apara valorile noastre, precum si securitatea noastra".