Mii de persoane au manifestat vineri in cele mai mari orase ale Braziliei, ca Sao Paulo si Rio de Janeiro, impotriva masurilor de austeritate ale guvernului, in special noua lege a muncii care urmeaza sa intre in vigoare sambata, relateaza AFP.

Cu prilejul acestei noi mobilizari nationale la care au lansat apel principalele sindicate din tara, manifestantii au protestat, de asemenea, fata de un proiect de reforma a sistemului de pensii foarte impopular si de valul de privatizari anuntate recent de guvernul presedintelui conservator Michel Temer, scrie Agerpres.

La Sao Paulo, aproape 10.000 de persoane s-au aflat in cursul diminetii in Praca da Se, centrul capitalei economice a Braziliei, a constatat un fotoreporter al agentiei France Presse.

Manifestatia de la Rio de Janeiro, care a inceput la orele dupa-amiezii, a reunit mai multe mii de persoane, in apropierea Bisericii Candelaria, la intersectia a doua artere rutiere din centrul orasului.

Vineri dimineata, un grup de manifestanti a incendiat un autovehicul pe podul care face legatura intre Rio de Janeiro si Niteroi, pe malul opus al Golfului Guanabara, provocand ambuteiaje de peste 10 kilometri lungime, potrivit site-ului de informatii G1.

In ultimele luni au avut loc si alte zile de mobilizare impotriva austeritatii, inclusiv un apel la greva generala in aprilie, dar cu o participare relativ scazuta.

"Trebuie sa impiedicam distrugerea tarii noastre, pierderea castigurilor sociale si amenintarile la adresa democratiei", a declarat Telma de Barros, participanta la protestul de la Sao Paulo.

Anul trecut, guvernul Temer a lansat o serie de masuri de austeritate pentru a acoperi uriasul deficit bugetar si a relansa o economie marcata de doi ani succesivi de recesiune.

Noua lege a muncii, aprobata in iulie de Senat, prevede printre altele contracte mai flexibile si da prioritate acordurilor de intreprindere asupra conventiilor colective.

Guvernul incearca in prezent sa obtina adoptarea unei reforme avand ca scop majorarea varstei minime de pensionare si prelungirea duratei de plata a cotizatiilor sociale pentru a putea beneficia de pensii integrale.