Un important consilier al presedintelui american Donald Trump este anchetat pentru ca ar fi discutat despre o eventuala predare a clericului turc Fethullah Gulen catre autoritatile de la Ankara, in schimbul unei sume de pana la 15 milioane de dolari, relateaza vineri dpa, citand presa americana.

Ancheta procurorului special privind presupusa ingerinta rusa in alegerile prezidentiale de anul trecut din SUA examineaza aceste informatii in contextul investigatiilor asupra lui Michael Flynn, fost consilier pentru securitate nationala al lui Trump, scrieAgerpres.

FBI a cerut informatii despre o intalnire din decembrie 2016 dintre Flynn si reprezentanti turci din New York, la care s-a discutat despre transportarea lui Gulen cu un avion privat la o inchisoare de pe o insula turceasca, a precizat pentru Wall Street Journal o sursa apropiata politiei federale americane.

Gulen, acuzat de guvernul turc de orchestrarea puciului esuat de anul trecut, are drept de sedere permanenta in SUA, iar Turcia cere insistent extradarea sa.

Flynn a fost nevoit sa demisioneze la doar cateva saptamani dupa instalarea sa in functie, acuzat ca a mintit in legatura cu contactele sale cu ambasadorul rus. Activitatile sale din trecut de lobby in favoarea Turciei au ajuns in vizorul autoritatilor anul acesta, dupa ce s-a aflat ca in 2016 societatea sa de consultanta a prestat servicii pentru o firma detinuta de un om de afaceri turc, servicii de pe urma carora ar fi putut avea de beneficiat guvernul de la Ankara. Flynn nu si-ar fi declarat aceste activitati in conformitate cu legislatia SUA. Duminica, NBC News a relatat ca anchetatorii au adunat suficiente dovezi pentru a-i pune sub acuzare atat pe Flynn, cat si pe fiul sau.