Generalul american Curtis Scaparrotti, seful fortelor NATO in Europa, a cerut Rusiei sa "inceteze interferentele" in alegerile din Europa, inclusiv din Catalonia, care traverseaza o grava criza dupa referendumul de independenta, scrie AFP.

Curtis Mike Scaparrotti Foto: defense.gov

"Incetati interferentele in alte tari, in ceea ce este dreptul lor suveran de -asi stabili guvernarea si cum trebuie sa functioneze", a spus Scaparotti, la Bruxelles, in fata ziaristilor care l-au intrebat cum comenteaza acuzatiile de ingerinta a Moscovei in criza catalana.

"Incurajam Rusia (...) sa respecte dreptul fiecarei natiuni suverane de a-si stabili modalitatile de guvernare, maniera de guvernare si cum gestioneaza acel guvern", a continuat el.

"Sunt preocupat de influenta ruseasca daunatoare, in special asupra subiectelor interne ale tarilor", a explicat el.

"Am vazut asta in Statele Unite, am vazut asta intr-o serie de tari de aici in ultima vreme", a adaugat generalul american, in marja unei reuniuni a ministrilor Apararii din NATO.

"Asta face parte din ceea ce numesc uneori o campanie de destabilizare", a continuat Curtis Scaparrotti, care comanda si fortele americane din Europa. "Este un subiect de ingrijorare pentru natiunile" NATO "si deci un despre care am discutat", a subliniat el.

Seful sau, ministrul american al Apararii, Jim Mattis, a precizat ca reprezentantii celor 29 de tari membre NATO au "discutat indelung" "eforturile de acum constante ale Rusiei de a interfera in procesele democratice suverane din state independente".

Referendumul catalan pentru independenta a fost marcat si de o disputa legata de interferenta Rusiei. Cotidianul El Pais, foarte critic fata de partizanii independentei, a afirmat ca editiile in limba spaniola ale RT si Sputnik s-au implicat in chestiunea catalana pentru a destabiliza, acuzatii foarte greu de confirmat.

Intrebat de AFP, ministrul spaniol al Afacerilor externe Alfonso Dastis raspuns in octombrie ca nu are o "dovada definitiva a unei astfel de ingerinte".