Ministrii brazilieni ai Economiei Henrique Meirelles si Agriculturii Blairo Maggi au negat luni orice neregula, dupa ce numele le-au fost legate de societati offshore in paradisuri fiscale in dezvaluirile "Paradise Papers", relateaza AFP, citata de news.ro.

Amandoi sunt citati de site-ul Poder360, institutia de presa braziliana care a participat la dezvaluirile Consortiului International al Jurnalistilor (ICIJ) ce au la baza divulgarea a 13,5 milioane de documente financiare.

Considerat unul dintre candidatii credibili in alegerile prezidentiale din 2018, ministrul Economiei Henrique Meirelles a recunoscut ca are legaturi cu Sabedoria Foundation, cu sediul in Bermude, din 2002.

Ministerul sau a afirmat intr-un comunicat ca aceasta fundatie era o "structura filantropica" menita sa primeasca "o parte din mostenirea" lui Meirelles, care sa fie ulterior varsata, dupa moartea sa, "unor activitati caritative legate de educatie in Brazilia".

Institutia da asigurari totodata ca cei 10.000 de dolari varsati in vederea infiintarii societatii au fost declarati la fisc si ca fundatia a ramas de atunci "inactiva si asa va ramane pana la moartea domnului Meirelles".

Ministerul spune ca aceasta fundatie a fost infiintata in strainatate intrucat Meirelles traia la acea vreme in Statele Unite, dupa care a devenit presedintele Bancii centrale braziliene, in perioada 2003-2010.

Ministrul Agriculturii Blairo Maggi a declarat, la randul sau, citat intr-un comunicat, ca "nu este beneficiarul direct" al societatii Amaggi Louis Dreyfus Zen-Noh International Ltda", mentionata in "Paradise Papers".

Aceasta societate, cu sediul in Insulele Caiman, este filiala unei joint-venture intre Amaggi - o intreprindere agoralimentara care apartine familiei ministrului - si grupul francez Louis Dreyfus Commodities.

Grupul Amaggi a explicat ca actionarii sai "primesc dividende de la filiala straina in mod indirect" si in mod "perfect legal" din perspectiva legislatiei Braziliei si Insulelor Caiman.

Site-ul Poder360 a dezvaluit, de asemenea, ca cel mai bogat om din Brazilia, Jorge Paulo Lemann - care detine controlul asupra Burger King si gigantului in domeniul berii InBev - are legatura cu 20 de societati cu sedii in paradisuri fiscale.

Intr-un comunicat trimis acestui site, Lemann afirma ca a decis sa nu mai fie rezident fiscal al Braziliei, din cauza "expansiunii afacerilor sale".

Ancheta "Paradise Papers" scoate la lumina circuite la care au recurs persoane bogate si multinationale cu scopul de a-si muta fondurile in tari care nu au deloc impozite sau au impozite mici.

Este vorba despre o practica ce speculeaza lacume in reglementari, dar care in sine nu este ilegala.