Fostul lider al Cataloniei, Carles Puigdemont, care a parasit Spania si s-a adapostit in Belgia dupa ce guvernul sau a fost destituit dupa declararea unilaterala a independentei, spune ca este pregatit sa candideze la alegerilor regionale din 21 decembrie, relateaza Reuters. Un judecator spniol a emis un mandat european de arestare pe numele lui Puigdemont, dupa ce procurorii au cerut acest lucru.

Carles PuigdemontFoto: president.cat

UPDATE 21.56: Justitia belgiana a primit mandatul european de arestare emis pe numele lui Carles Puigdemont si a celor patru membri ai cabinetului sau.

UPDATE 21.20: Un judecator spaniol a emis mandat european de arestare pe numele sau si a patru fosti consilieri, toti fiind prezenti in acest moment in Belgia, arata un comunicat de presa al Curtii Supreme.

Puigdemont a ignorat o hotarare judecatoreasca de a se intoarce in Spania, joi, pentru a raspunde acuzatiilor de rebeliune si abuz de fonduri publice legate de declararea independentei Cataloniei. Acesta a spus ca va cere sa fie interogat din Belgia.

Noua membri ai cabinetului sau concediat au fost plasati in arest preventiv.

Un judecator de la Madrid este asteptat sa emita un mandat european de arestare pentru Puigdemont, a declarat o sursa din cadrul instantei. Avocatul sau a declarat ca nu are incredere in justitia spaniola, dar ar coopera cu instantele belgiene.

"Sunt pregatit sa candidez... este posibil sa conduc campania de oriunde", a spus Puigdemont la o televiziune a statului belgian, referindu-se la alegerile stabilite de premierul Mariano Rajoy dupa declrarea unilaterala a independentei.

Unul dintre liderii Cataloniei, plasati in arest preventiv, Santi Vila, a fost eliberat dupa ce a platit o cautiune. Vila s-a retras din cabinetul catalan inainte de declararea unilaterala a independentei vinerea trecuta si de atunci a tot cerut negocierea unei solutii cu guvernul.

Curtea constitutionala spaniola a suspendat marti declaratia de independenta Cataloniei, in urma unui recurs al guvernului central, a anuntat AFP.

Parlamentul catalan a fost dizolvat in mod oficial luni, iar presedinta institutiei Carme Forcadell va conduce o comisie parlamentara de tranzitie pana la alegerile regionale de la 21 decembrie.