SUA au alocat 73 de miliarde de dolari pentru activitati de spionaj civil si militar in anul 2017, atat pe teritoriul Statelor Unite, cat si in strainatate, potrivit unor cifre oficiale publicate miercuri si citate de AFP.

Ministerul american al Apararii a anuntat intr-un comunicat ca bugetul ce i-a fost atribuit pentru activitati de informatii militare in anul fiscal incheiat la septembrie a fost de 18,4 miliarde de dolari.

"Nicio alta cifra sau detaliu nu vor fi date publicitatii, intrucat sunt clasificate ca secret de aparare din motive de securitate nationala", a precizat Pentagonul intr-un comunicat de presa.

Luni, Directia de Informatii Nationale din SUA a anuntat ca bugetul alocat in cursul anului fiscal activitatilor de informatii civile s-a ridicat la 54,6 miliarde de dolari.

Aceste doua bugete reprezinta doua principale componente ale bugetului de informatii americane, indica pe site-ul sau DNI, care supervizeaza 16 agentii americane de informatii.

Una dintre recomandarile comisiei de ancheta asupra atentatelor de la 11 septembrie 2001 a fost ca agentiile de informatii americane sa-si publice bugetul. Si asa fac din 2011, in termen de 30 de zile de la incheierea anului fiscal, sub forma acestor doua cifre globale care acopera activitatile civile, pe de o parte, pe cele militare, pe de alta, fara a se distinge distributia geografica.