Crucea Rosie olandeza a prezentat miercuri "scuzele sale profunde" pentru ca nu a facut suficient pentru a ajuta victimele evreiesti persecutate de nazisti in cursul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dupa publicarea unui raport care o critica sever pentru inactiunea ei, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Anii razboiului au fost fara indoiala o pata neagra in cei 150 de ani ai istoriei noastre ", a declarat presedintele Crucii Rosii, Inge Brakman, regretand "lipsa de curaj" din partea organizatiei umanitare in cursul ocupatiei Olandei de catre nazisti.

"Am prezentat scuzele noastre profunde victimelor si rudelor lor", a spus el, subliniind ca organizatia recunoaste "erorile facute in timpul si dupa razboi".

Intr-un studiu comandat de Crucea Rosie olandeza, Institutul de studiere a razboiului, Holocaustului si Genocidului din Olanda (NIOD), cu sediul la Amsterdam, a denuntat "deficiente grave in ajutarea evreilor persecutati in Olanda".

Din cei 140.000 de evrei care traiau in Olanda la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, au supravietuit doar aproximativ 30.000.