George Papadopoulos, fostul consilier al lui Trump care discuta cu Rusia si care a pledat recent vinovat pentru marturie mincinoasa, a avut o postare pe Twitter pe 24 octombrie cu "#business" insotita de o fotografie cu el la Londra. Site-ul Bellingcat analizeaza insa postarea si sustine ca Papadopoulos a folosit o imagine mai veche "ca ecran de fum" ca sa lase impresia ca se afla la Londra, pe cand el era audiat la Washington. Bellingcat arata ca fotografia fusese folosita si de HotNews.ro in 2016 ca sa ilustreze un articol cu fostul consilier. Nu exista insa date certe ca acest cont de Twitter i-ar apartine lui Papadopoulos.

Twitter si HotNewsFoto: Hotnews

Procurorul special american care conduce ancheta privind ingerinta Rusiei in alegerile din SUA a anuntat luni ca un fost consilier pentru politica externa al campaniei lui Donald Trump a mintit FBI in ceea ce priveste contactele sale repetate cu intermediari ai puterii rusesti, scrie AFP.

Este pentru prima oara cand un membru al echipei republicanului este implicat pentru contacte cu intermediari rusi. Acesta a aflat din aceste discutii ca rusii detineau ceva ce ar putea "murdari" campania lui Hillary Clinton, sub forma a mii de mesaje - cu luni inainte de publicarea acestora de catre Wikileaks.

Captura HotNews

Captura HotNews

Foto: Hotnews

George Papadopoulos a pledat vinovat in 5 octombrie pentru marturie falsa si a recunoscut faptele enumerate in lunga foaie de acuzare publicata luni de echipa procurorului Robert Mueller.

George Papadopoulos s-a alaturat echipei de campanie in martie 2016 drept unul dintre cei cinci consilieri de politica externa ai candidatului republican. "Un consultant petrol si gaze, e un tip excelent", declarat candidatul, pentru Washington Post.

Barbatul traia atunci la Londra. La putin timp dupa angajare, s-a intalnit in Italia cu un profesor din Londra (al carui sex nu este precizat), care se intereseaza de consilier dupa ce afla ca facea parte din campania lui Trump. Acest profesor spune ca are relatii importante in sanul puterii rusesti.

Cei doi se intalnesc din nou la Londra, unde profesorul ii prezinta o femeie din Rusia, prezentata ca fiind membra a familiei lui Vladimir Putin. Consilierul raporteaza ulterior echipei de campanie ca s-a intalnit cu "nepoata lui Putin". In realitate, aceasta nu era ruda cu presedintele rus.

George Papadopoulos isi va petrece lunile urmatoare dezvoltand aceste relatii cu scopul de a incerca sa organizeze o intalnire intre Donald Trump si Vladimir Putin, sau macar o intalnire la Moscova intre viitorul presedinte si reprezentanti ai guvernului rus. Anchetatorii au gasit o multime de mailuri. "Guvernul rus a lansat invitatia deschisa a lui Putin pentru dl. Trump cand va fi pregatit", scria el in 25 aprilie 2016.

Rapid, in 26 aprilie 2016, profesorul, care revenise de la Moscova, il anunta despre o veste potential exploziva: rusii detineau faimoasele "mailuri ale lui Clinton", afirma profesorul, "mii".

Acesta din urma a prezentat prin e-mail si o persoana din Moscova care spune ca este legata de Ministerul Afacerilor externe. Cei doi au avut "multiple conversatii prin e-mail si pe Skype", cu scopul de a organiza aceasta faimoasa intalnire intre echipa campaniei lui Trump si responsabili guvernamentali rusi.

George Papadopoulos raporteaza superiorilor sai in iunie 2016, cand Donald Trump castigase investitura republicana pentru prezidentiale, ca o calatorie la Moscova se putea face "off the record", respectiv discret.

Aceasta intalnire nu va avea insa loc vreodata. Cel putin din ce se stie pana acum.

Infractiunea lui George Papadopoulos este ca a mintit FBI intr-un interogatoriu din 2017.

Acesta a declarat atunci ca s-a intalnit cu profesorul si cu femeia din Rusia inainte de a se alatura campaniei si ca discutiile au fost superficiale si fara consecinte. El a omis, de asemenea, sa dezvaluie contactele cu intermediarul diplomatiei rusesti.

Echipa procurorului special arata, in actul de acuzare, inca un comportament suspect: la putin timp dupa al doilea interogatoriu, in februarie 2017, Papadopoulos si-a dezactivat contul de Facebook si si-a schimbat telefonul mobil.

A fost interpelat la coborarea din avion, in iulie 2017. De atunci, a cooperat cu anchetatorii.