Un sondaj de opinie arata ca majoritatea pro-separatista ar urma sa piarda deputați la alegerile generale din Catalunia, scrie Diario de Noticias, citata de Rador. Anticipatele vor avea loc pe 21 decembrie, dupa ce guvernul spaniol a preluat controlul Cataloniei si a dizolvat actualul Parlament.

Partidele separatiste ar pierde majoritatea din Parlament, pe care au obţinut-o în 2015 dacă alegerile din Catalonia din 21 decembrie ar avea loc astăzi, arată un sondaj al Sigma Dos pentru "El Mundo" dat publicităţii ieri. Partidele separatiste ERC, PDeCAT și CUP ar obţine 65 de deputaţi, cu șapte mai puțini decât au în prezent, pentru majoritate fiind necesari 68.

PDeCAT, formaţiunea lui Carles Puigdemont, care ar obţine doar 9,8%, iar CUP, a treia forță de separatistă din Parlament, ale cărei intenții de vot indică 6,3%, ar împiedica reeditarea majorității.

Deși aceste rezultate indică actuala direcţie de vot a catalanilor, există numeroase întrebări la care ar trebui să se răspundă despre modul în care va arăta buletinul de vot pe 21 decembrie. Vor participa partidele separatiste, având în vedere faptul că susţin declarația de independență și că nu recunosc aplicarea articolului 155? Dacă da, se vor prezenta ca un front comun?

Partidul CUP, cea mai radicală dintre forțele separatiste, a lăsat lucrurile în suspensie. "Nu excludem faptul să ne prezentăm pe 21 decembrie, pentru că nu excludem nimic, militanții trebuie să decidă. Dar nu ne subscriem nici o măsură din articolul 155, acceptăm doar mandatul din 1 octombrie", a declarat purtătoarea de cuvânt a partidului, Núria Gibert.

Protagonistul ar putea fi partidul Catalunya în Comú. În 2015, sub denumirea de Catalunya Sí que es Pot, a obţinut 11 deputați, iar acum ar putea ajunge la 13, ceea ce ar oferi o majoritate oricărei părți - în ultimele luni au cerut un referendum legal de autodeterminare, dar se pronunţă împotriva declarației de independență unilaterală.