Functionarii guvernului din Catalonia au obtinut luni permisiunea de a-si goli birourile pentru a face loc functionarilor trimisi de guvernul spaniol, transmite O Globo, citata de Rador.

Marti e prima zi de lucru din momentul in care Spania a anuntat interventia in autonomia regionala pentru a impiedica independenta anuntata unilateral. La sfarsitul saptamanii, guvernul spaniol i-a destituit pe principalii lideri ai executivului catalan, inclusiv pe premierul Carles Puigdemont.

Guvernul spaniol le-a acordat cateva ore fostilor consilieri si inaltilor functionari din guvernul catalan pentru a-si lua obiectele personale in "cea mai mare discretie" si conform principiului "interventiei minime", a dat asigurari ministrul de interne spaniol, Juan Ignacio Zoido, intr-un interviu acordat postului de televiziune Antena3.

Conducerea Cataloniei a fost transferata de la Puigdemont vicepresedintei guvernului spaniol, Soraya Saenz Santamaria. Madridul a dizolvat Parlamentul catalan, fiind convocate alegeri regionale pe 21 decembrie, fapt care deschide calea candidaturii tuturor partidelor care nu sunt implicate in probleme judiciare.