Un uzbec acuzat ca a ajutat material organizatia Stat Islamic (SI) si ca a amenintat cu uciderea presedintelui american de la acel moment, Barack Obama, a fost condamnat vineri la 15 ani de inchisoare, a indicat procurorul federal din Brooklyn, preluat de AFP.

Abdurasul Juraboev, 27 de ani, rezident in Brooklyn, facea parte impreuna cu un alt concetatean, Azizjon Rakhmatov, dintr-un grup de cinci simpatizanti ai SI arestati la New York si in imprejurimile acestuia in februarie 2015, scrie Agerpres.

Cei doi au fost acuzati de asemenea ca ar fi intentionat sa plaseze o bomba la Coney Island, o plaja foarte populara din Brooklyn, sau sa-l asasineze pe presedintele american Barack Obama in cazul ca nu vor reusi sa se alature combatantilor SI din Siria, potrivit procurorului.

Juraboev cumparase un bilet de avion pentru a pleca, in martie 2015, la Istanbul, dar el a fost oprit inainte.

"Gratie eforturilor fortelor de ordine, acuzatul a fost arestat la aeroportul JF Kennedy (din New York) inainte ca planurile sale sa se concretizeze si, prin aceasta sentinta, va da socoteala", a salutat procurorul, intr-un comunicat, decizia instantei, subliniind ca "stavilirea fluxului de combatanti straini si apararea natiunii noastre in fata amenintarii teroriste raman principale prioritati".

Autoritatile americane au explicat ca au detectat aceasta celula dupa ce Abdurasul Juraboev si-a comunicat intentiile de a ataca pe teritoriul SUA, pe un site de propaganda al SI, in limba uzbeca.

El a pledat vinovat, la cateva luni dupa arestarea sa, in ce priveste acuzatia de conspiratie pentru a ajuta material o organizatie terorista, o infractiune care l-a expus unei pedepse maxime de 15 ani de inchisoare.

Dupa ce isi va ispasi pedeapsa, guvernul american intentioneaza sa solicite expulzarea sa in Uzbekistan, a precizat procurorul.