Comisia de ancheta parlamentara cu privire la atentatele din martie 2016, la Bruxelles, si-a incheiat oficial activitatea joi si a prezentat o serie de recomandari in lupta impotriva terorismului, privind functionarea serviciilor de salvare sau practicarea islamului in Belgia, relateaza AFP.

Comisia indeamna mai ales la o consolidare a prezentei ofiterilor din cadrul serviciilor de informatii (Siguranta Statului) sau politiei belgiene in tari considerate "cruciale" in urmarirea unor jihadisti, precum Turcia, potrivit unui document obtinut de AFP, care sintetizeaza un raport de 1.000 de pagini.

Raportul, care are la baza marturiile a 200 de persoane, abordeaza cateva esecuri reprosate autoritatilor belgiene in privinta supravegherii jihadistilor din celula franco-belgiana care a semanat moartea la Paris (130 de morti pe 13 noiembrie 2015) si Bruxelles (11 de morti pe 22 martie 2016). Aceste atacuri au fost in mare parte pregatite din Belgia.

"Serviciile belgiene au procedat in mod corect in ceea ce priveste controlul lui Abdeslam la frontiera, la Cambrai (in nordul Frantei), contrar a ceea ce a afirmat comisia de ancheta franceza", se arata in document.

La 14 noiembrie 2015, Salah Abdeslam, singurul supravietuitor al comandourilor care au atacat la Paris, a fost controlat de jandarmi francezi pe autostrada inainte sa traca frontiera belgiana.

El si transportatorii sai au putut sa reporneasca rapid la drum, iar cele doa tari vecine si-au reprosat dupa aceea reciproc o transmitere defectuoasa de informatii cu privire la persoane pe numele carora existau fise in domeniul securitatii.

Inainte si in timpul anchetelor cu privire la atentate, "stim ca informatia a circulat prea putin, ca anumite persoane detineau informatii, ca aceste informatii nu au fost luate in serios, ca ele nu au fost prelucrate la timp", a recunoscut joi, pe postul public RTBF Georges Dallemagne, vicepresedintele comisiei de ancheta.

"Iata un domeniu in care vor avea loc progrese substantiale in saptamanile si lunile urmatoare", a dat el asigurari.

Comisia a examinat de asemenea cu lupa practicarea islamului in Belgia.

Raportul recomanda sa se renunte la concesia facuta Arabiei Saudite la Marea Moschee de la Bruxelles si preconizeaza ca imamii in exercitiu sa invete cel putin una dintre limbile nationale ale tarii - olandeza franceza si germana.

Raportul urma sa fie aprobat in unanimitate de deputati, reuniti intr-o sedinta plenara a Camerei (Parlament) joi seara.

In raport se indeamna la infiintarea unei comisii de supraveghere care sa controleze punerea in aplicare a recomandarilor de catre Guvern.

La 10 octombrie, premierul Charles Michel a dat asigurari ca Guvernul sau "urmareste cu atentie propunerile Comisiei de ancheta".

Ele urmeaza sa fie analizate "rapid si minutios", a promis Michel in iunie.