Unsprezece activişti pentru drepturile omului, inclusiv directoarea Amnesty International în Turcia, au respins miercuri acuzaţiile de ”terorism” formulate împotriva lor, într-un proces, la Istanbul, care provoacă îngrijorarea comunităţii internaţionale, relatează AFP, citata de News.ro..

Nouă dintre acuzaţi se află în detenţie preventivă, între care şi Idil Eser, directoarea Amnesty International în Turcia, şi Taner Kiliç, preşedintle ONG-ului în această ţară, dar şi un german şi un suedez.

Kiliç este acuzat de ”apartenentă la o organizaţie teroristă armată”, iar ceilalţi de ”ajutorare a unei organizaţii teroriste armate”. Ei riscă până la 15 ani de închisoare.

”Eu resping toate aceste acuzaţii (...). Apărarea drepturilor omului nu este o crimă”, a lansat Eser în timpul procesului, potrivit unei jurnaliste AFP prezente în sala de şedinţă.

Ali Gharavi, cetăţeanul suedez arestat, s-a declarat ”nevinovat de toate aceste acuzaţii” şi a adăugat că actul de acuzare era ”plin de nume de organizaţii (...) pe care nici măcar nu (le) cunoaşte”.

Respingând acuzaţii ”nefondate”, Amnesty denunţă ”un proces cu valoare de exemplu” vizând să intimideze activiştii drepturilor omului din Turcia într-un context de erodare a libertăţilor în urma tentativei de lovitură de stat de la 15 iulie 2016.

După puciul eşuat, autorităţile au lansat epurări masive împotriva presupuşilor susţinători ai predicatorului Fethullah Gülen, desemnat de Ankara drept instigatorul loviturii în forţă, dar şi împotriva opozanţilor şi criticilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Gülen, instalat în Statele Unite, dezminte orice implicare în puci.