Franta se confrunta cu o penurie de unt, pe fondul cresterii consumului de croissante si dupa ce alimentul a incetat sa mai fie atat de diabolizat de nutritionisti, scrie AFP.

"Din cauza penuriei de lapte, furnizorii nostri nu sunt in masura sa onoreze comenzile de unt", scria pe un afis dintr-un supermarket din Franta, tara in care se consuma cel mai mult unt pe cap de locuitor.

In Franta, o persoana consuma in medie 8,2 kg de unt pe an. Pe locul doi este Danemarca (6,4 kg/an) urmata de Germania (6,1 kg), potrivit Federatiei internationale a laptelui.

La originea penuriei, o crestere a cererii de unt in tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare, dupa ce, timp de 30 de ani, nutritionistii au diabolizat acest produs. De asemenea, a crescut si apetitul general pentru croissante si alte produse similare, in special in China.

"Odata cu reabilitarea produselor grase animaliere, cererea pentru unt a explodat peste tot in lume", explica Gerard Calbrix, director de afaceri economice la Asociatia franceza de procesare a laptelui (Atla).

In paralel cu explozia cererii, Noua Zeelanda, cel mai mare exportator mondial de lapte, inregistreaza o scadere a productiei, ca peste tot in Europa, unde eliminarea cotelor de lapte in urma cu doi ani a provocat o supraproductie si caderea preturilor, determinand crescatorii sa isi reduca efectivele de animale.

Drept urmare, preturile au explodat: o tona de unt era platita cu 2.500 de euro in aprilie 2016, pentru a ajunge la 7.000 de euro in aceasta vara.

In unele intreprinderi, materia prima a disparut. Astfel, cei zece salariati ai IMM-ului francez Pate Feuilletee Francois, care produce patiserie, sunt in somaj tehnic la 70% din timpul de munca de trei saptamani.