Includerea numelui lui Xi Jinping si a ideologiei sale in Carta Partidului Comunist Chinez sugereaza ca acesta ar putea ramane pe termen nelimitat la conducerea tarii, scapand de limita teoretica de 68 de ani impusa membrilor Biroului Politic, cei 25 de oameni care conduc China, arata AFP.

Presedintele chinez Xi JinpingFoto: Wikipedia

Alegerea sa, miercuri, pentru inca 5 ani in fruntea partidului Comunist a fost o simpla formalitate. De notat ca niciunul dintre membrii echipei de conducere nu are mai putin de 60 de ani si nu se contureaza astfel niciun "delfin" care sa preia puterea in randul acestora.

In conformitate cu traditia, Xi Jinping, costum inchis la culoare si cravata rosie, a aparut surazator in fata presei, inconjurat de cei sase noi colegi din instanta care conduce China, dupa inchiderea Congresului cincinal al PCC.

"Imi asum (realegerea) nu doar ca o aprobare a muncii mele, dar si ca o incurajare care ma va impulsiona sa merg inainte", a spus acesta, intr-un discurs transmis in direct la televiziunea de stat.

Comitetul central, un fel de parlament al PCC, l-a ales secretar general, alaturi de alti noi sase membri permanenti ai Biroului Politic, instanta care detine in realitate puterea in China.

In varsta de 64 de ani, Xi Jinping si-a consolidat puterea la capatul celui de-al XIX-lea Congres al PCC, obtinand onoarea suprema de a figura in Carta Partidului, o distinctie de care s-a mai bucurat doar fondatorul regimului, Mao Zedong.

Sef al Partidului, sef al Statului, sef al Armatei: de la ajungerea la putere, in 2012, Xi Jinping a acumulat puteri in varful celei de-a doua economii mondiale si pare decis sa intareasca autoritatea regimului.

Clubul sexagenarilor

Limita de 68 de ani pentru prezenta in cadrul Biroului Politic ar putea fi mentinuna insa pentru ceilalti membri permanenti al instantei, in conditiile in care cel putin doi vor depasi aceasta varsta la urmatorul Congres, in 2022.

Noul comitet permanent este format exclusiv din sexagenari. Nu a existat nicio deschidere pentru liderii de 50 de ani, care ar fi putut deveni eventuali "delfini" ai lui Xi Jinping.

Intr-un discurs fluviu de aproape trei ore si jumatate la deschiderea Congresului, miercurea trecuta, Xi le-a primis compatriotilor sai o "noua era a socialismului chinezesc", conturand orizontul anului 2050, cand China ar urma sa fie o mare putere prospera si respectata.

Indepartand orice speranta de liberalizare a regimului, acesta a cerut "apararea autoritatii partidului si a sistemului socialist chinez".

Cei cinci ani in care Xi Jinping s-a aflat la putere au insemnat si un razboi impotriva coruptiei, caruia i-au cazut victime cel putin 1,5 milioane de oameni. Xi Jinping este acuzat insa ca a profitat de acest razboi pentru a-si elimina unii rivali politici.

Pe langa premierul Li Keqiang, 62 de ani, Xi Jinping este singurul membru al precedentului birou permanent care se mentine in noua instanta.

Xi Jinping urmeaza sa fie reales formal sef al statului in martie 2018, in cadrul sesiunii anuale a Parlamentului, la fel ca si Li Keqiang, care ar urma sa ramana seful guvernului.