Mii de persoane au participat duminica in Valetta la un protest organizat de grupul non-guvernamental Civil Society Network pentru a cere dreptate in cazul jurnalistei Daphne Caruana Galizia, care a fost asasinata luni dupa ce o bomba a fost plasata sub masina sa, anunta Reuters.

Daphne Caruana GaliziaFoto: daphnecaruanagalizia.com

Unii dintre cei prezenti la protest au adus pancarte sau au purtat tricouri cu ultimele cuvinte scrise de Caruana Galizia, cu cateva minute inainte de a fi ucisa: "Sunt escroci peste tot unde te uiti acum. Situatia este disperata."

"Va amintiti, ne-am adunat, cu aproape trei ani in urma, la Paris, dupa uciderea lui Charlie Hebdo. Ne-am adunat astazi la Valetta pentru Daphne si toata lumea poate spune: "Eu sunt Daphne, je suis Daphne", a declarat in fata multimii Christophe Deloire, secretar general al "Reporters without Frontiers".

Michael Briguglio, care conduce ONG-ul Civil Society Network, a declarat ca procurorul general si comisarul politiei ar trebui sa fie inlaturati pentru ca nu a actionat in urma dezvaluirilor in asa-numitele "Documente Panama".

Caruana Galizia a scris in luna aprilie ca sotia prim-ministrului maltez, Michelle Muscat, are un cont deschis in Panama in care depunea, printre altele, mita primita din Azerbaidjan in schimbul autorizatiei pentru functionarea unei banci in Malta. Afirmatia a fost negata intens de catre premier si sotia sa.

Guvernul maltez a anuntat, sambata, o recompensa de un milion de euro si protectie pentru orice persoana care ofera informatii ce conduc la identificarea celor care se aflau in spatele uciderii jurnalistei.

Premierul Joseph Muscat nu a participat la protest, spunand ca ar fi fost "nepotrivit". Au participat insa o delegatie a Partidului Laburist al premierului si membri ai Partdului Nationalist, aflat in opozitie.

Presedintele Marie-Louise Coleiro Preca a participat, mergand in spatele multimii cu sotul ei.

Florile au fost asezate la poalele monumentului Marelui Asediu din Malta - comemorand asediul nereusit al Maltei de catre otomani in 1565 - care a devenit un altar temporar pentru Caruana Galizia.

In primavara, Politico a desemnat-o pe Daphne Caruana Galizia in randul celor "28 de personalitati care fac Europa sa avanseze", descriind-o drept un "un WikiLeaks intreg intr-o singura femeie, in cruciada impotriva lipsei de transparenta si a coruptiei din Malta".