Presedintele separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, va face o declaratie la ora locala 21.00 (22.00, ora Romaniei), dupa ce Guvernul spaniol condus de Mariano Rajoy a anuntat ca isi va impune controlul direct asupra provinciei, prin aplicarea articolului 155 din Constitutie.

Carles PuigdemontFoto: president.cat

Puigdemont a participat alaturi de consilierii sai la o reuniune a Guvernului Cataloniei, care a avut loc in timpul in care s-a intrunit si Executivul de la Madrid, noteaza News.ro.

In jurul orei 18.00, Puigdemont va participa la o manifestatie in centrul Barcelonei, organizata ca semn de protest fata de retinerea a doi lideri separatisti, iar la ora 22.00 va face o declaratie, anunta presa spaniola.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, ca Guvernul de la Madrid isi va impune controlul direct asupra Cataloniei, prin aplicarea articolului 155 din Constitutie.

"Articolul 155 este constitutional. Se aplica doar in circumstante exceptionale. In aceasta ocazie nu s-a putut si aplicam articolul 155 pentru ca niciun Guvern din nicio tara democratica nu poate accepta sa se incalce legea si sa se impuna si alte criterii. Acesta este motivul pentru care am pus in aplicare acest articol", a spus Rajoy.

Rajoy a spus ca aplicarea articolului 155 are patru obiective: garantarea legalitatii, revenirea la normalitate, revenirea economica si desfasurarea de alegeri in situatie de normalitate.

El ar vrea desfasurarea cat mai rapida de alegeri, in urmatoarele sase luni.

Masurile cerute de Rajoy trebuie puse in aplicare de Senatul spaniol, votul fiind programat la 27 octombrie.