Presedintele american, Donald Trump, a apreciat vineri in mod deosebit actiunea "foarte spectaculoasa" a secretarului general al Natiunilor Unite, Antonio Guterres, in fruntea organizatiei a carei conducere a preluat-o in ianuarie, transmite AFP.

Reafirmandu-si convingerea ca ONU are "un potential enorm", Donald Trump a insistat asupra necesitatii refomelor si a estimat ca fostul premier portughez este bine plasat pentru a le duce la indeplinire, scrie Agerpres.

"Trebuie noroc si talent. Iar el are talent", a declarat liderul administratiei de la Washington, intorcandu-se spre secretarul general al ONU, aflat alaturi de el in Biroul Oval.

"Ati avut o actiune foarte, foarte spectaculoasa la Natiunile Unite", a mai spus el, adaugand ca era "prieten" cu Antonio Guterres dinainte de a prelua mandatul de presedinte.

"Am sentimentul ca lucrurile vor decurge la Natiunile Unite asa cum nu ati vazut niciodata", a continuat cel care, in urma cu un an, era de parere, intr-un mesaj pe Twitter, ca aceasta organizatie este "doar un club unde oamenii se aduna, discuta si petrec timpul in mod placut".

Antonio Guterres, care a discutat cu Donald Trump in septembrie cu prilejul Adunarii Generale a ONU, a insistat asupra necesitatii ca Washingtonul sa ramana implicat pe scena internationala, in momentul in care numeroase tari sunt ingrijorate de virajul izolationist american.

"Sunt convins ca traim intr-o lume haotica si ca avem nevoie de o Organizatie a Natiunilor Unite puternica, reformata si modernizata", a subliniat el.

"Avem nevoie de SUA puternice, implicate si fidele valorilor lor traditionale: libertatea, democratia, drepturile omului", a adaugat secretarul general.

Administratia Trump a anuntat recent retragerea Statelor Unite din UNESCO, acuzand aceasta agentie a ONU insarcinata cu educatia, stiinta si cultura ca este antiisraeliana.