Politia spaniola a anuntat vineri ca a identificat circa 800 de turisti britanici suspectati ca au depus plangeri pentru false intoxicatii alimentare in insulele Baleare pentru a obtine despagubiri substantiale din partea hotelurilor, scrie AFP, citata de Agerpres.

Politia a mai anuntat intr-un comunicat ca a descoperit 77 de cabinete de avocatura care "au pus la cale o organizatie care vizeaza depunerea de plangeri mincinoase care au provocat un prejudiciu economic important sectorului turistic din Baleare si din Spania".

Insulele Baleare - Ibiza, Mallorca si Menorca - s-au confruntat din ianuarie 2016 cu o explozie de plangeri care vizau hoteluri ce ofereau sejururi "all inclusive" si care reclamau intoxicatii alimentare, in crestere cu 700%, mai precizeaza politia.

Prejudiciul este estimat la 4,5 milioane de euro, a precizat politia, care a mentionat ca fenomenul afecteaza si insulele Canare si regiunea Benidorm, de pe coasta mediteraneana, foarte pretuita de britanici.

Potrivit hotelurilor, anumiti avocati specializati vin chiar in interiorul lor oferindu-si serviciile gratuit, in speranta ca vor obtine un comision daca clientul obtine o despagubire.

Pe insula Tenerife, din arhipelagul Canare, ar fi circulat chiar o ambulanta pe care scria "clinica de plangeri".

Potrivit specialistilor in turism din Spania, aceasta crestere a numarului de plangeri este legat de un vid juridic in Marea Britanie, unde legea de protectie a consumatorilor nu le cere clientilor lezati sa produca un certificat medical.

Acestora le este suficient in anumite cazuri sa prezinte o factura de achizitie de medicamente pentru a obtine o rambursare, potrivit politiei spaniole.

Problema este de o amploare atat de mare ca ministrul de externe britanic, Boris Johnson, a ironizat sanatatea digestiva a britanicilor, deveniti "printre cei mai fragili" din acest punct de vedere.

De ani de zile, britanicii sunt in topul strainilor care aleg Spania pentru a-si petrece vacantele. In 2016 ei au fost in jur de 17,8 milioane, intr-o tara de circa 46 de milioane de locuitori.