Un cetatean tadjik acuzat ca este recrutor pentru organizatia Stat Islamic (SI) a fost arestat in apropiere de Sankt Petersburg (nord-vestul Rusiei), au facut cunoscut vineri surse concordante, potrivit AFP.

"Farhod Nazarov, suspectat de sprijin acordat terorismului, a fost arestat si va fi detinut pana la 12 decembrie", a informat intr-un comunicat tribunalul Oktiabrski din al doilea oras ca marime din Rusia, unde un atentat in metrou a facut in aprilie 16 morti, scrie Agerpres.

Acest individ, prezentat ca un tadjik in varsta de 33 de ani, "recruta cu ajutorul serviciilor de mesagerie Telegram si Whatsapp cetateni din tari ale Asiei Centrale pentru a face jihad in Siria, Irak si Afganistan si a organiza acte teroriste pe teritoriul rus", au precizat media locale, citand surse din randul fortelor de ordine.

El a fost retinut joi la Kinghisepp, in regiunea Sankt Petesburg. Fortele speciale ruse au gasit in locuinta lui un pistol, droguri si "literatura cu continut islamist", potrivit presei ruse.

Dupa lansarea interventiei sale militare in Siria, la 30 septembrie 2015, Rusia, aliat al regimului de la Damasc, a fost amenintata cu represalii de SI si de ramura siriana a organizatiei Al-Qaida, fostul Front al-Nusra.

SI a revendicat mai multe atacuri cu cutitul in Rusia. La 19 august, un tanar a injunghiat sapte persoane pe strazile orasului Surgut, in Siberia Occidentala, iar la 28 august, doi barbati au atacat cu cutitul politisti in Daghestan, republica instabila din Caucazul rus, omorand unul si ranind altul inainte de a fi impuscati.

La inceputul lui octombrie, SI a revendicat un alt atac cu cutitul in care doi politisti au fost ucisi in Daghestan.