Aproape 1.200 de firme au demarat procedurile pentru a-si muta sediul social din Catalonia, in ultimele trei saptamani de criza politica, potrivit datelor publicate vineri de Registrul Comertului din Spania, informeaza AFP.

Intre data de 2 octombrie, dupa referendumul in favoarea autodeterminarii interzis de Curtea Constitutionala a Spaniei, si 19 octombrie inclusiv, un numar de 1.185 de societati si-au mutat sediul social din Catalonia, scrie Agerpres. Varful a fost atins in ziua de joi, 19 octombrie, cand Madridul si-a confirmat intentia de a suspenda, cel putin partial, autonomia Cataloniei, si cand 268 de societati si-au mutat sediul social.

In sens invers, in cursul celor trei saptamani, doar 52 de societati si-au mutat sediul in Catalonia. Regiunea numara aproximativ 500.000 de societati si genereaza 19% din produsul intern brut al Spaniei.

Toate tipurile de societati sunt vizate de fenomenul de mutare a sediului social in afara Cataloniei, de la giganti precum bancile CaixaBank si Banco Sabadell sau grupul de gaze naturale Gas Natural, pana la societati de talie mijlocie precum producatorul de vin Codorniu si grupul alimentar Idilia Foods.

Un sondaj efectuat de organizatia patronala Pimec, dedicat IMM-urilor, arata ca aproximativ 1.300 de companii cu mai putin de 250 de angajati au decis sa isi mute sediul social, fara a demara insa in mod oficial procedurile administrative. In plus, aproape 35% din companiile intervievate estimeaza ca actuala criza le va afecta economic si 19% sustin ca si-au inghetat investitiile sau intentioneaza sa faca acest lucru. De asemenea 2% din societati, adica aproximativ 2.600 de firme, au declarat ca si-au schimbat banca in ultimele saptamani, fara a preciza insa daca este vorba de un transfer de la o banca catalana catre o banca situata in alta parte a Spaniei.

In pofida apelurilor la boicotarea produselor catalane lansate in ultimele zile pe retelele sociale, un astfel de fenomen nu este de dorit pentru nimeni, a estimat joi presedintele Pimec, Josep Gonzalez. "Catalonia furnizeaza Spaniei dar Spania cumpara sau vinde Cataloniei. In produsele fabricate in Catalonia o buna parte din ingrediente provine din alte regiuni ale Spaniei. Daca vom intra intr-o dinamica a boicotului, aceasta ne va face tuturor rau" a avertizat Josep Gonzalez.

Guvernul spaniol si-a revizuit estimarile de crestere economica pentru 2018, pana la 2,3% de la 2,6% cat estima anterior, apreciind ca va avea loc o scadere a cererii din cauza incertitudinii generate de criza politica.