Curtea Constitutionala de la Chisinau a decis ca Igor Dodon este in imposibilitate de a isi exercita functia, in urma refuzului sau de a il numi pe Eugen Sturza in functia de ministru al Apararii. Decretul de numire a lui Sturza in functia de ministru al Apararii va fi semnat de presedintele Parlamentului sau de primul ministru, Curtea Constitutionala din tara vecina suspendandu-i lui Igor Dodon aceasta atributie, potrivit ProTv Chisinau.

Igor DodonFoto: Facebook / Igor Dodon

Curtea Constitutionala de la Chisinau decisese, marti, ca refuzul sefului statului de a-si executa obligatiile constitutionale constituie imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile si justifica instituirea interimatului.

Decizia Curtii Constitutionale a venit dupa o sesizare a Guvernului de la Chisinau, in contextul in care presedintele Igor Dodon a respins de doua ori candidatura lui Eugen Sturza la functia de ministru al Apararii.

Dodon a motivat ca Eugen Sturza nu ar avea calificarea necesara pentru a prelua conducerea Ministerului Apararii, el nefiind militar.

Presedintele moldovean a invocat si prevederea constitutionala porivit careia seful statului este comandantul suprem al fortelor armate si si-a exprimat preferinta pentru Victor Gaiciuc, fost ministru al Apararii, pentru a prelua din nou aceasta functie.