Guvernul spaniol va declansa sambata suspendarea autonomiei largi de care se bucaura Catalonia, punand in aplicare Articolul 155 din Constitutie, potrivit unui comunicat oficial citat de Reuters.

Mariano RajoyFoto: lamoncloa.gob.es

Sambata va avea loc o sedinta speciala a guvernului spaniol.

Reactia guvernului de la Madrid vine dupa ce premierul catalan Carles Puigdemont a refuzat sa raspunda unui ultimatum dat de premierul Mariano Rajoy. Rajoy ii ceruse lui Puigdemont sa precizeze clar daca guvernul catalan a decis sa proclame independenta regiunii.

Articolul 155 al Constitutiei spaniole permite guvernului de la Madrid sa preia conducerea uneia dintre regiunile autonome in situatii de urgenta. Practic, prin declansarea Articolului 155, guvernul, parlamentul si celelalte institutii din regiunea Catalonia isi pierd puterile legislative si executive, puterea urmand a fi exercitata de guvernul central.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat joi ca Uniunea Europeana nu poate rezolva criza politica din Spania, legata de intentiile secesioniste ale Cataloniei, informeaza Reuters.

Statele membre ale UE inteleg ca "nu exista spatiun pentru niciun fel de mediere", a afirmat Tusk intr-o conferinta de presa, in timpul summitului european de la Bruxelles. "Nu ma astept la o discutie extinsa privind situatia; nu este pe agenda noastra", a adaugat el, citeaza Agerpres.