Artistul contestatar rus Piotr Pavlenski, retinut luni dupa ce a incendiat fata unei sucursale a Banque de France din Paris, a fost transferat a doua zi la infirmeria psihiatrica a Prefecturii politiei, au declarat miercuri o sursa judiciara, citate de AFP.

Piotr PavlenskiFoto: Captura YouTube

Politia a renuntat la masura de retinere a acestui artist care a sfidat in mai multe randuri Kremlinul in urma unui examen comportamental care a justificat plasarea sa in infirmerie, a declarat sursa citata.

Prietena sa Oksana Shalighin, retinuta in acelasi timp, a fost eliberat marti seara si urmeaza sa apara in fata unui judecator, miercuri, in cadrul unei anchete pentru "degradarea voluntara a unor bunuri cu substante incendiare".

Potrivit imaginilor difuzate pe retelele sociale, artistul, ras in cap si imbracat innegru, a incendiat in noaptea de duminica spre luni zidurile unei sucursale pariziene a Banque de France.

Piotr Pavlenski, care afirma ca risca zece ani de inchisoare in Rusia din cauza unor acuzatii false de agresiuni sexuale, a obtinut in mai dreptul de azil politic in Franta.

Acesta a devenit celebru dupa ce a stropit cu benzina si a dat foc la portile sediului FSB, serviciul secret al Rusiei (ex-KGB) din Moscova si si-a batut cuie in testicule, in pavajul din Piata Rosie.

Tot el si-a cusut buzele in semn de sustinere fata de Pussy Riot, un grup de tinere femei condamnate in Rusia la doi ani de inchisoare sub acuzatia ca au profanat o catedrala din Moscova in cursul unei "rugaciuni punk" care il critica pe presedintele Vladimir Putin.