Trupele irakiene au preluat marti controlul asupra celor mai mari campuri petrolifere din regiunea Kirkuk, dupa ce fortele kurde s-au retras fara lupte, a anuntat politia federala, citata de AFP.

"Unitatile politiei federale au preluat campurile petrolifere Bay Hassan si Havana", la nord de orasul Kirkuk (nord-est), in urma operatiunilor militare lansate de puterea centrala pentru a recuceri aceasta regiune, se arata intr-un comunicat.

Cu o zi in urma, tehnicienii kurzi au inceptat operatiunile de pompare la Bay Hassan si Havana si au parasit locul inainte de sosirea fortelor irakiene.

Cele doua campuri fusesera cucerite in 2014 de combatantii kurzi (peshmerga), care au profitat de haosul si debandada armatei in urma ofensivei flugeratoare a gruparii jihadiste Stat Islamic (SI), care a cucerit atunci aproape o treime din Irak.

Cele doua campuri petrolifere produc circa 250.000 de barili zilnic si tin, din 2014, de ministerul Resurselor miniere al regiunii autonome Kurdistan.

Kurdistanul, care traverseaza cea mai grava criza economica din istoria sa, ar putea plati greu pierderea acestor campuri, care asigura 40% din exporturile sale petroliere.

Bogata provincie Kirkuk, care nu face parte din Kurdistanul irakian, este, din 2014, obiectul unei dispute intre Bagdad si Erbil pe care recentul referendum privind independenta kurda, din 25 septembrie, a exacerbat-o si mai mult.

Incepand de duminica, armata irakiana a preluat mai multe zone si infrastructuri din provincia Kirkuk.

Ofensiva puterii centrale in Kirkuk a reliefat si mai mult criza dintre Partidul Democratic din Kurdistan (PDK) al lui Massoud Barzani, initiatorul referendumului de independenta, si UPK, care ar prefera negocieri cu Bagdadul sub egida ONU.