Cateva mii de oameni au iesit in strada, marti, la Kiev, in fata sediului Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean), pentru a cere guvernului si presedintelui Petro Porosenko sa adopte masuri impotriva coruptiei si sa reformeze legislatia electorala, scrie Agerpres, citand EFE si Unian.

Manifestatia, care s-a desfasurat fara incidente pana la aceasta ora, a fost convocata de mai multe organizatii de opozitie, printre care Ruh Novah Sil (Miscarea fortelor noi), creata de fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili, ex-aliat al lui Petro Porosenko. Saakasvili, care a primit cetatenia ucraineana si a fost guvernator al regiunii Odesa, si-a anuntat participarea la o serie de mitinguri programate in capitala Ucrainei pentru a cere un nou sistem electoral parlamentar, revocarea imunitatii deputatilor si crearea unui tribunal independent impotriva coruptiei.

Solicitarile protestatarilor se regasesc intr-un memorandum semnat de catre reprezentanti ai partidelor cu reprezentare parlamentara precum Svoboda (Libertate) si Samopomosci (Autoajutorare), precum si de catre alte formatiuni, precum Demalians (Alianta Democratica), Gromadianska Pozitia (Pozitia Civica) si Partidul European al Ucrainei.

Si fostul premier Iulia Timosenko, lidera partidului Batkivscina (Patria), si-a anuntat recent intentia de a se alatura protestelor.

Peste 3.500 de politisti au fost mobilizati marti pentru a asigura ordinea publica in centrul Kievului.

Aproape simultan cu inceperea mitingului, presedintia ucraineana a anuntat ca Porosenko a trimis Radei un proiect de lege privind eliminarea imunitatii de care beneficiaza parlamentarii si modificarea art. 80 din Constitutie care garanteaza imunitatea parlamentara.