Fiul lui Daphne Caruana Galizia, ziarista malteza asasinata luni, relateaza ca unul dintre politistii care ar fi trebuit sa ancheteze crima a scris pe contul lui de Facebook, la cateva ore dupa crima, ca "se simte fericit" si ca "fiecare primeste ce merita".

"Cateva ore mai tarziu (dupa explozia bombei care a ucis ziarista), in timp ce clovnul de prim-ministru facea declaratii la Parlament despre o ziarista pentru care si-a petrecut un deceniu demonizand-o si hartuind-o, unul dintre sergentii care ar fi trebuit sa ancheteze uciderea ei, Ramon Mifsud, a postat pe Facebook, 'Fiecare primeste ce merita, balego! Simtindu-ma fericit :)"'.

Matthew Caruana Galizia, care este si el ziarist, spune ca mama sa a fost asasinata deoarece a ales sa stea intre statul de drept si cei care incercau sa-l atace, "ca multi alti ziaristi puternici".

"Dar a devenit o tinta si pentru ca era singura care mai facea asta. Asta se intampla atunci cand institutiile statului sunt incapabile: ultima persoana ramasa in picioare este adeseori un ziarist. Ceea ce il face sa fie prima persoana care moare".

Acesta povesteste momentul in care a ajuns la locul crimei, cand a fost intrebat de politisti cine este in masina. "Mama mea e in masina. E moarta. E moarta din cauza incompetenti voastre".

In opinia sa, nu este vorba de o crima obisnuita, ci de un "razboi". "Suntem un popor in razboi impotriva statului si a crimei organizate, care au devenit inseparabili".

"Da, aici suntem: un stat mafiot unde iti poti schimba sexul pe actele de identitate (mltumesc lui Dumnezeu pentru asta!) dar unde esti facut bucati daca iti exerciti libertatile fundamentale", scrie acesta, pe contul lui de Facebook.

La acest lucru s-a ajuns printr-o "cultura a impunitatii" care a fost lasata sa infloreasca de premierul actual, Joseph Muscat, spune tanarul ziarist.

"Mai intai, si-a umplut biroul cu escroci si imbecili, apoi a umplut politia cu escroci si imbecili, apoi a umplut tribunalele cu escroci si incompetenti. Daca institutiile functionau, atunci nu ar mai fi existat niciun asasinat de investigat - iar eu si fratii mei am avea inca o mama", adauga Matthew Caruana Galizia, inainte de a incheia:

"Joseph Muscat, Keith Schembri, Chris Cardona, Konrad Mizzi, procurorul general si lunga lista de politisti care nu au facut nimic: sunteti complici. Sunteti vinovati pentru asta".