Presedintele american Donald Trump a declarat luni ca legea cu privire la asigurarile de sanatate a lui Barack Obama, pe care nu a reusit sa o abroge, apartine trecutului din cauza deficientelor ei, relateaza news.ro care citeaza AFP.

"Obamacare s-a terminat, e moarta, uitata", a declarat liderul american la Casa Alba. "Nu mai e nimic din Obamacare. O spun de ani, conceptul nu ar fi putut sa functioneze vreodata, nici in cele mai bune zile ale lui".

Donald Trump pareasa se refere astfel la defectul cel mai ingrijorator al acestei mari reforme din 2010 - cresterea pretului asigurarilor de sanatate pe piata "individuala", vizand o minoritate de persoane care nu se asigura prin intermediul unui angajator sau unor programe publice.

Acesti asigurati primesc ajutoare si subventii cu care sa-si finanteze asigurarile, insa cheltuielile unui anumit numar dintre ei au crescut de cativa ani.

Republicanii, a declarat Donald Trump, lucreaza de-acum la o solutie "de termen scurt", la care el prezice ca democratii vor participa, deoarece, apreciaza el, "vina va cadea asupra lor din cauza dezordinii".

Este vorba despre un "refren" al presedintelui american, potrivit caruia presupusele probleme ale sistemului de sanatate - si anume cresterea costurilor - vor fi decontate politic de catre democrati, care au adoptat Obamacare in 2010.

Insa democratii denunta ceea ce ei considera ca este un "sabotaj" treptat al Obamacare din partea administratiei Trump, prin reglementari, dupa ce abrogarea in Congres a esuat.

Obamacare este considerata cea mai importanta realizare a presedintiei lui Barack Obama.

  • Obamacare - adoptata in urma cu aproape sapte ani in ciuda opozitiei Partidului Republican - a extins asigurarile de sanatate asupra a circa 20 de milioane de americani care nu beneficiau anterior de astfel de posibilitati.
  • In paralel, au crescut primele de asigurare si francizele, iar unele companii mari de asigurari s-au retras din sistem.
  • Au introdus obligatia pentru patronatele cu mai mult de 50 de angajati sa contribuie la cheltuielile pentru achizitionarea de polite de catre angajati.
  • A interzis companiilor de asigurari dreptul de a nega clauza de asigurare si asistenta pentru anumite boli.
  • A introdus sanctiuni pecuniare pentru cetateanul care nu stipuleaza o polita de asigurare.
  • Se estimeaza ca astazi, 4 din 5 cetateni americani au in buzunar o asigurare privata pentru cheltuieli medicale. Majoritatea, circa 60%, ceva mai putin de 200 de milioane de persoane, primeste aceasta acoperire financiara de la patronatele obligate de catre lege.
  • Persoanele neasigurate nu se bucura de intaietate la tratamente, spitalizare si consultaatii, chiar daca platesc serviciile, ele fiind nevoite sa astepte rezolvarea cazurilor celor cu asigurare.

Planul propus de catre republicani abroga:

  • Obligativitatea cetatenilor americani de a detine o asigurare medicala, altfel platesc o penalizare;
  • Obligativitate companiilor cu peste 50 de angajati sa ofere servicii medicale, altfel platesc o penalizare.
  • De asemenea, slabeste protectia persoanelor cu conditii pre-existente si va permite statelor sa ofere planuri mai ieftine si cu mai putine beneficii.