Fortele guvernamentale au preluat luni controlul asupra principalei baze militare din provincia petroliera Kirkuk, regiune disputata din nordul Irakului de unde au fost alungate in urma cu trei ani de combatantii kurzi (peshmerga), scrie AFP.

"Unitatile antiteroriste (CTS) au realizat amplasarea in baza militara K1", in nord-vestul orasului Kirkuk, a afirmat Comandamentul comun al operatiunilor (JOC).

Este vorba de o baza creata in 2003 de armata americana si care a fost sediul diviziei a 12-a a armatei irakiene.

In iunie 2014, profitand de ofensiva fulger a gruparii jihadiste Stat Islamic, peshmerga au cucerit baza umilind soldatii irakieni, pe care i-au obligat sa se dezbrace de uniforme si sa imbrace dishdashas (o rochie masculina, n.r.) si le-au confiscat armele.

Relatiile dintre Bagdad si Kurdistanul irakian sunt foarte tensionate dupa organizarea, in 25 septembrie, a unui referendumul in aceasta regine.

In urma unui ultimatum, trupele irakiene au trecut la actiune in noaptea de duminica spre luni, afirmand ca au preluat controlul asupra mai multor drumuri si infrastructuri de la peshmerga in Kirkuk.