Miscarea populista ANO a lui Andrej Babis, miliardarul reconvertit la politica, este considerata favorita la alegerile parlamentare din Cehia, de vineri si sambata, care ar trebui sa aduca in viitorul legislativ si formatiunea anti-sistem SPD, partidul de extrema stanga anti-imigratie si anti-UE, scrie AFP.

Etichetat de tabloide drept "Trmp al Cehiei" sau "Berlusconi al Cehiei", deoarece controleaza doua mari ziare si cel mai important post de radio privat, "Andrej Babis profita de o puternica agresiune a alegatorilor fata de partidele politice", afectate de scandaluri de coruptie", arata politologul Josef Mlejnek.

Guvernul care va rezulta din aceste alegeri il va inlocui pe cel de centru-stanga social-democrat (CSSD) condus de Bohuslav Sobotka, dar in care ANO detine posturi importante.

Un sondaj recent atribuie nu mai putin de 30,9% din voturi pentru centristii lui Babis, patronul de origine slovaca al gigantului agro-alimentar Agrofert, al doilea cel mai bogat om din tara.

Acest scor este mai mare decat cel care ar urma sa fie obtinut impreuna de CSSD (13,1%) si partidul de dreapta ODS (9,1%), in trecut "greii" scenei politice.

Babis cere inchiderea granitei externe a UE pentru a stopa imigratia si se opune adoptarii euro, la fel cum fac Polonia si Ungaria.

Acuzat de mai multe ori de tranzactii frauduloase, Babis este anchetat recent intr-o prezumtiva afacere de deturnare de fonduri europene, legata de o ferma ultra-moderna si de un complex hotelier.

"Acest dosar s-ar putea dovedi periculos pentru el in negocierile post-electorale. E posibil ca ANO sa castige alegerile dar s-ar putea gasi la guvernare fara Babis, in conditiile in care acesta vizeaza ferm postul de premier", crede Mlejnek.

Pe langa comunisti (KSCM, 11,1%), alte doua partide anti-sistem ar urma sa treaca pragul de 5%.

Partidul "Libertate si democratie directa" (SPD) al omului de afaceri ceho-nipon Tomio Okamura, ostil imigratiei si pentru iesirea tarii din UE, este creditat cu 7,3% din voturi.

"Aproape nu exista imigratie la noi, tara traverseaza o perioada de varf din punct de vedere economic, si totusi oamenii sunt nemultumiti", constata politologul.

In aceasta tara prospera a carei economie se bazeaza pe industria auto si pe exporturile spre UE, somajul era de 3,8% in septembrie iar cresterea ar urma sa ajunga la 3,1% in 2017.

Formatiunea anti-sistem, Partidul pirat condus de Ivan Bartos, programator, ar putea primi pana la 6,4% din voturi, mai mult decat partidul crestin-democrat KDU-CSL (6,2%).

Aceste alegeri vor fi urmate in ianuarie de cele prezidentiale. Veteranul stangii Milos Zeman, 73 de ani, pro-rus, pro-chinez si ostil imigratiei si favorabil lui Babis, ar urma sa obtina un al doilea mandat de 5 ani.